Otvorena izložba fotografija "Tragom divljih orhideja" autorice Ermane Lagumdžija

21.08.2021. 16:04 / Izvor: Akta.ba
Otvorena izložba fotografija 'Tragom divljih orhideja' autorice Ermane Lagumdžija

Izložba će biti otvorena do 1. septembra 2021. godine, radnim danim, od 10 do 16 sati.

"Tragom divljih orhideja" naziv je izložbe autorice Ermane Lagumdžija, više kustosice Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, koja je danas otvorena u galeriji Općine Novi Grad.

Izložba prezentira jedinstvenost i biološku raznovrsnost autohtonih (divljih) vrsta orhideja u vaskularnoj flori ugroženosti i potrebe zaštite, kao i njihov značaj u očuvanju biodiverziteta na globalnom nivou. Kulturna simbolika orhideja govori o tome da orhideje simboliziraju rijetku i delikatnu ljepotu, te održavaju kulturni identitet pojedinih zemalja, zbog čega su u mnogima dobile status ,"nacionalnog cvijeta’".

Autorica izložbe Ermana Lagumdžija istakla je da ni jedan cvijet u historiji nije izazvao takvu pažnju i takav interes kao cvijet orhideje.

"Orhideje su kosmopoliti, oni su stanovnici cijele planete. Naseljavaju sva staništa izuzev pustinja, čak i na Artktiku ima sedam vrsta orhideja, To je jedna od najmlađih biljnih porodica, njena starost procijenjuje se na 20 do 30 miliona godina, međutim, nedavnim nalazom jedne vrste pčele u Engleskoj, dokazano je da su one daleko starije”, pojasnila je Lagumdžija, ističući da je na krilima te pčele bio polen jedne vrste orhideje sa Kariba, te da je genetskim istraživanjem dokazano da su one još starije, otprilike 78 do 84 miliona godina.

Autorica pominje i Charles Darwina kao osnivača evolucije, koji je često uzimao za primjer orhideju i stavljao na vrh ljestvice za prirodnu selekciju, prilagodljivost i samim tim i održivost.

Dodala je da u Bosni i Hercegovini ima 69 vrsta orhideja, te da pojedini autori tvrde da ih ima i u daleko većem broju.

Od endemičnih vrsta orhideja, ističe Lagumdžija, Bosna i Hercegovina ima samo jednu, te da su uglavnom sve ostale orhideje prilagodljive na svim staništima, od submediteranskih kamenjara, do visokoplaninskih staništa.

"Mi ih zovemo malim draguljima bosanskohercegovačke flore i one se mogu uočiti vrlo lahko, samo je potreban interes i znanje da se prepoznaju. Težište izložbe jeste upoznavanje sa domaćim vrstama divljih orhideja, stepenom njihove ugroženosti i zaštitom'', kazala je.

Izložba će biti otvorena do 1. septembra 2021. godine, radnim danim, od 10 do 16 sati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza