Ovisnost o "fejsu" i selfie fotke dovode do psihičkih problema

13.05.2014. 13:46 / Izvor: 24sata
Ovisnost o 'fejsu' i selfie fotke dovode do psihičkih problema

​Objavljivanje fotografija i privatnih podataka potiče stvaranje dopamina, hormona ugode koji se povezuje s ovisničkim ponašanjem i prerastaju u psihičke probleme.

Ljudi koji "ljube sliku svoju" i to dokazuju učestalim objavljivanjem selfie fotografija, označavanjem mjesta na kojima se nalaze i redovitim izvještavanjem javnosti o tome kako se osjećaju na društvenim mrežama to najčešće čine iz dosade ili kako bi privukli pažnju. Ipak, to ne mora biti tako bezazleno, a ovisnost o društvenim mrežama može se pretvoriti u pravi mentalni poremećaj, piše Huffington Post.

Primjera posljedice takve ovisnosti je mnogo, a nedavno je samoubojstvo 19-godišnjeg Britanca koji je bio opsjednut objavljivanjem selfieja privuklo pažnju na negativan utjecaj takvog ponašanja.

"Koriste li se umjereno, društvene mreže mogu biti odličan način povezivanja s drugim ljudima te izražavanja, osobito kod mladih. Ipak, pretjerano korištenje interneta može imati tragične posljedice", ističe dr. Karrie Lager, dječja psihologinja.

Nedavna je studija Sveučilišta Columbija otkrila da oko 70 posto tinejdžera društvene mreže posjećuju svakodnevno, a isti ti pet puta češće puše, tri puta češće piju alkohol i dva puta češće koriste marihuanu. Zbog sve većeg utjecaja interneta na oblikovanje ličnosti kod mladih, psiholozi upozoravaju da takvo ponašanje prerasta u psihičke probleme.

Izlaganje sebe i otkrivanje privatnih podataka te fotografija uzrokuje povećano lučenje dopamina, hormona ugode povezanog s ovisničkim ponašanjem, ističu znanstvenici sa Sveučilišta Harvard. Oni smatraju kako su društvene mreže samo katalizator sve češćeg "izgubljenog" ponašanja mladih, koji nemaju prave uzore i odrastaju u doba velike zavisnosti o tehnologiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza