Ovisnost o tehnologiji sve više vodi problemima s pamćenjem

06.06.2014. 10:23 / Izvor: 24sata
Ovisnost o tehnologiji sve više vodi problemima s pamćenjem

Slabo pamtite? Možda previše vremena provodite na Facebooku i ostalim društvenim mrežama, kažu znanstvenici. Oni su otkrili da se danas svaki sedmi čovjek susreće se s problemima pamćenja kao posljedicom pretjeranog korištenja tehnologije

Slabo pamtite? Možda previše vremena provodite na Facebooku i ostalim društvenim mrežama, kažu znanstvenici. Oni su otkrili da se danas svaki sedmi čovjek susreće se s problemima pamćenja kao posljedicom pretjeranog korištenja tehnologije. Najviše su ugroženi oni od 18. do 39. godina, pokazala je studija Sveučilišta Kalifornija na više od 18.000 ljudi. Osim što sve teže pamte nove stvari, mnogi strahuju kako im se sposobnost pamćenja u punoj mjeri nikad neće vratiti, piše Daily Mail.

Kao pokazatelje ovisnosti o tehnologiji istraživači su u obzir uzimali vrijeme koje netko provede na računalu, TV-u i općenito u internetskoj komunikaciji, osobito na društvenim mrežama. Osim problema s pamćenjem, ovisnici o tehnologiji sve su češće i lošije obrazovani, skloniji visokom krvnom tlaku, pretilosti i depresiji nego što su to bili pripadnici prethodnih generacija.

"Treba podići svijest o štetnosti takvog ovisničkog ponašanja, koje se često smatra bezopasnim i trendom današnjih mladih generacija, jer ono utječe i na psihičko i fizičko zdravlje", rekao je voditelj studije, dr. Stephen Chen.

Usamljeni više 'shareaju' na Facebooku

Nedavna studija australskog Sveučilišta Charles Sturt nad 600 profila ženskih korisnica Facebooka otkrila je da što je netko usamljeniji, to češće objavljuje statuse na društvenim mrežama. Također, puno će češće ostavljati postove o privatnom životu, bili oni bitni ili ne.

Više od 79 posto korisnika društvenih mreža koji za sebe kažu da su usamljeni, navesti će detalje o sebi poput omiljenih knjiga, filmova i glazbe

  • Više od 98 posto "usamljenih" korisnika javno dijele svoj ljubavni status

"Usamljeni ljudi daju više informacija o sebi kako bi ostavili otvoren prostor drugima da im se približe i ostvare kontakt", zaključio je voditelj istraživanja, Yeslam Al-Saggaf.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza