Ovo je 10 najopasnijih mjesta čak i za izvrsne plivače

12.07.2019. 08:49 / Izvor: Akta.ba
Ovo je 10 najopasnijih mjesta čak i za izvrsne plivače

Na ovim mjestima budite osobito oprezni, čak i ako ste izvrstan plivač, a osobito ako je u pitanju malo dijete.

Povećanom riziku od utapanja izložena su mala djeca, neplivači, osobe muškog spola, osobe koje boluju od određenih kroničnih bolesti, osobe koje su konzumirale alkohol, osobe koje se kupaju u rijekama i jezerima, piše Ordinacija.hr.

Na ovim mjestima budite osobito oprezni, čak i ako ste izvrstan plivač, a osobito ako je u pitanju malo dijete.

1. U blizini plovila

Osobe koje sjede u čamcu (jedrilici, gliseru) nemaju uvijek jasan uvid tko se sve nalazi u moru pored njih. Također, plivajući u blizini čamaca, mogli biste doći preblizu elisi motora, užadi i drugoj opremi.

2. U kućnom bazenu

Djeca se najčešće utapaju u kućnom bazenu. Morate ih nadgledati cijelo vrijeme, što odrasli uglavnom i čine, ali nesreće se mogu dogoditi kada odrasla osoba pretpostavi da netko drugi nadzire djecu.

3. Tijekom vožnje na barci

Dok upravljate malim motornim čamcem istovremeno ste izloženi određenom riziku od utapanja, kaže Međunarodni savez za spašavanje života. Naime, ljudi upadnu u nevolju nakon nesreće s čamcima, prevrtanja ili pada u more.

Najbolji način da ostanete sigurni jest da nosite prsluk za spašavanje - 88 posto unesrećenih koji se utope nakon ispadanja iz čamca nisu  ga nosili, upozoravaju stručnjaci.

4. Na "Pool partyju"

Šareni ljetni kokteli koji sadrže alkohol omiljeni su dodatak svakoj zabavi na bazenu, ali voda i alkohol ne idu zajedno. Čak i ako ste popili „samo“ jedan ili dva koktela možda ste pijaniji nego što mislite.

Opasnost ne prijeti samo od utapanja u dubljoj vodi nego i od teških, po život opasnih ozljeda do kojih dolazi zbog krive procjene i skakanja u plitkom dijelu bazena.

5. Na jezeru, u kasnim poslijepodnevnim satima

Možda će vas iznenaditi informacija da se nesreće na jezeru događaju po svojevrsnom obrascu - najvjerojatnije je da će do utapanja doći sredinom ili u kasno poslijepodne, tvrde stručnjaci Međunarodnog saveza za spašavanje života. To nije samo najtoplije vrijeme u danu, nego su ljuti u to doba umorni nakon cjelodnevnih aktivnosti i alkohola koji su dotad već popili, ističu stručnjaci.

6. Na javnim bazenima

Spasilac može biti na dužnosti, ali on je samo jedna osoba, a plivače na bazenu teško je prebrojati. Nemojte pretpostavljati da će spasilac sigurno primijetiti da je netko u vodi u nevolji jer previše je toga što moraju imati pod nadzorom.

„Zapamtite: Imate li djecu - ako ih dovedete na bazen, vi ste zaduženi za njihovu sigurnost! Općenito, jedna odrasla osoba po djetetu je dobar omjer, kaže ona“, upozoravaju stručnjaci.

7. U odvodnim kanalima

Ne trebate duboki bazen ili jezero da bi došlo do utapanja. Mala djeca mogu se utopiti u nekoliko centimetara vode, podsjećaju stručnjaci. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe da čak i jarci ili kanali za navodnjavanje predstavljaju opasnost za djecu. (Kanta puna vode može biti dovoljno duboka da se dijete utopi.) Čak i ako se djeca igraju u dvorištu ili susjedstvu, treba ih nadzirati u svakom trenutku.

8. U kupaonskim kadama

Kupaonske kade nisu mjesto u kojem se pliva, ali su zato upravo u kadi bebe i mala djeca najviše izloženi vodi. Štoviše, utapanje u kadi jedan je od vodećih uzroka smrti za malu djecu. Djeca tijekom kupanja u kadi žele ustati, a budući da je podloga skliska lako se može dogoditi da padnu i udare glavom o rub kade.

Imate li dijete mlađe od 4 godine, nemojte ga ni na trenutak ispuštati iz iz vida dok se kupa u kadi.

9. U rijeci

Riječna struja može ugroziti vašu sposobnost plivanja. Također, dok stojite u rijeci voda koja se brzo kreće može vas oboriti s nogu i potopiti vas.

Do utapanja u rijeci često dolazi nakon što plivaču gležanj ili cijela noga budu uhvaćeni između podvodnog kamenja, biljaka ili dijelova stabala koja se ispod vode ne vide.

10. U oceanu

Sve više Hrvata godišnji odmor provodi u egzotičnim odmaralištima na obalama oceana. Premda ste plivačke vještine usvajali od malih nogu na plažama Jadranskog mora i smatrate se izvrsnim plivačem – kad poželite zaplivati u oceanu, nikad to ne činite sami.

"Čak će i najiskusniji ronioci i olimpijski reprezentativci u plivanju reći da na plivanje u oceanu uvijek idu s prijateljem", kažu stručnjaci. Sa svim svojim posebnostima (struje, podmorja, nagle promjene vremena, brodovi) ocean je nepredvidiva "zvijer", a imati pored sebe prijatelja znači da možete oboje paziti jedni na druge i zatražiti pomoć ako je potrebno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza