Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Ovo je pravi odgovor na pitanje "Koja je vaša najveća mana?"

06.03.2014. 13:32 / Izvor: eKapija.ba

Prilično uobičajeno pitanje na razgovoru za posao, ujedno i pitanje na koje je najteže dati iskren odgovor je „Koja je vaša najveća mana?“. Bez sumnje, nezgodno pitanje. Sa jedne strane opšte je poznato da savršena osoba ne postoji, dok sa druge strane ne deluje pametno umanjiti šanse za zaposlenje, nabrajanjem sopstvenih slabosti.

Većina ljudi odabere da odgovori tako što sopstvene mane pretvara u vrline. Na primjer, čest odgovor kandidata za posao je da ih je navika da odlažu obaveze naučila da odlično rade pod pritiskom.

Međutim, David Reese, direktor sektora za ljudske odnose kompanije Medallia, u tekstu za Harvard Business Review na ovu temu, tvrdi da je takav pristup polu-istine pogrešan.

"Ovakvi odgovori malo govore o tome na koji se način kandidat suočava sa preprekama i istovremeno upućuju na nedostatak iskrenosti. Ne govori mi ništa o kandidatu, osim da ima sposobnost da vješto izbjegne da bude iskren ili samokritičan", tvrdi Reese.

Umjesto toga, Reese savjetuje kandidatima da budu svjesni sebe i voljni da otkriju šta im je slaba strana. Poslodavci cijene različitost u mišljenju i djelovanju kod svojih zaposlenih. Inovacija ne dolazi iz prostorije u kojoj svi poslušno klimaju glavam na sve što šef kaže. Dolazi od individua koje se ne boje da daju iskrene i kontruktivne kritike, čak i kada to znači ukazati na slabost ideje koju svi smatraju sjajnom.

„Zato kada vas sljedeći put pitaju koja je vaša najveća mana, budite iskreni u pogledu toga što na sebi treba da popravite. Još bolje, objasnite na koji način ste već počeli da se bavite tim problemom. Time pokazujete da ste zrela i odgovorna osoba spremna da govori i o stvarima o kojima je teško govoriti“, završava Reese.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza