Ovo moraš isprobati: Paris Brest s kremom od kafe

04.01.2020. 11:06 / Izvor: Akta.ba
Ovo moraš isprobati: Paris Brest s kremom od kafe

Ovaj je recept idealan za obožavatelje choux tijesta te mirisa i okusa crne kafe...

Ovaj je recept idealan za obožavatelje choux tijesta te mirisa i okusa crne kafe...

Ovaj fenomenalni recept iz francuske kuhinje za tren će te potaknuti da se osjećaš kao da se nalaziš u Francuskoj. Njegovo hrskavo tijesto i neodoljiva krema idealan su spoj koji će te osvojiti ovih blagdana. 

Paris-Brest vizualno je primamljiviji od komada torte, a privući će te i ugodna aroma Franck Jubilarna Sensual kafe. 

Sastojci za tijesto (za 6-8 komada):

125 g glatkog brašna

100 ml vode

100 ml mlijeka

80 g maslaca

10 g šećera

prstohvat soli

4 jaja

Sastojci za posip i premaz:

1 razmućeno jaje

listići badema

Sastojci za kremu:

5 g želatine (tri listića)

50 g šećera u prahu

10 g škrobnog brašna

100 ml Franck Jubilarna Sensual kafe

100 ml mlijeka

2 žumanjka

350 g slatkog vrhnja

50 g šećera u prahu

 

Priprema kreme:

Namočite želatinu u hladnoj vodi i pustite da omekša. Izmiješajte šećer u prahu i škrobno brašno, prebacite u manji lonac, dodajte kafu i mlijeko, dobro izmiješajte, dodajte žumanjke pa ih umiješajte u smjesu te zakuhajte sve na laganoj vatri i kuhajte jedno 5-6 minuta. Kad se smjesa lagano stegnula, ugasite vatru i umiješajte omekšalu želatinu. Miješajte par minuta kako bi se želatina skroz otopila. Dobivenu smjesu prebacite u zdjelicu, prekrijte prozirnom folijom, i to tako da folija skroz dodiruje smjesu, kako bi se izbjeglo stvaranje korice. Ohladite u hladnjaku par sati (najbolje preko noći). 

Slatko vrhnje kratko izmiksajte, dodajte mu 50 g šećera u prahu pa sve zajedno istucite u čvrsti šlag.

Ohlađenu smjesu iz hladnjaka kratko premiksajte, dodajte joj par žlica tučenog vrhnja pa i to izmiksajte. Potom špatulom dodajte ostalo tučeno vrhnje i sve pažljivo, ali dobro izmiješajte kako biste dobili dobro povezanu, prozračnu kremu. Vratite u hladnjak na sat vremena.

Izvor: gastro.24sata.hr

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza