Ovo su najsigurnija sjedišta u vozilima u slučaju nesreće

24.08.2018. 10:52 / Izvor: Akta.ba
Ovo su najsigurnija sjedišta u vozilima u slučaju nesreće

Jeste li ikada razmišljali koje sjedište je najbolje izabrati u nekom vozilu, u kojem ćete u slučaju nesreće imati najviše šanse za preživljavanje?

Jeste li ikada razmišljali koje sjedište je najbolje izabrati u nekom vozilu, u kojem ćete u slučaju nesreće imati najviše šanse za preživljavanje?

Automobil

Sigurna sjedišta: zadnje sjedišto iza vozača ili ono u sredini jer se taj dio automobila najmanje deformiše tokom frontalnog sudara.

Najopasnija sjedišta: Ono pokraj vozača jer se u slučaju nesreće vozač refleksno miče na tu stranu.

Autobus

Sigurna sjedaišta: To su sjedišta s desne strane, ali koja se nalaze u sredini autobusa, i to ona smještena u smjeru vožnje. Ta mjesta su najudaljenija od ostalog saobraćaja, prenosi 100posto.hr.

Najopasnija sjedišta: Ona u prva dva reda i u zadnjem redu, kao i mjesta koja se nalaze pored prozora i vrata s lijeve strane.

Voz

Sigurna sjedišta: Najsigurnija su ona koja su najbliža sredini kompozicije.

Najopasnija sjedišta: Ona u prvom i zadnjem vagonu, kao i sjedištau smjeru vožnje jer je veća šansa da izletite iz njih pri naglom kočenju.

Brod

Sigurna sjedišta: Na palubi ili u kabini bližoj površini broda jer taj gornji dio zadnji potone.

Najopasnija sjedišta: Ona koja su smještena u nižim kabinama jer je iz njih puno teže izaći dođe li do nesreće i brod počne tonuti.

Avion

Sigurna sjedišta: Iako se stručnjaci ne mogu složiti koji dio aviona je najsigurniji, ipak je bolje izabrati sjedišta u zadnjem dijelu. Uz to sigurnima se smatraju i dva reda najbliža izlazima u slučaju opasnosti, s obzirom da putnici na ovim mjestima imaju mogućnost najbržeg izlaska iz aviona.

Najopasnija sjedišta: Ona u prvih nekoliko redova.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza