Ovo su rani simptomi srčanog udara, prepoznajte ih na vrijeme!

07.09.2018. 10:24 / Izvor: Akta.ba
Ovo su rani simptomi srčanog udara, prepoznajte ih na vrijeme!

Simptomi se podjednako javljaju kod oba spola, zato se savjetuje da pratite signale koje vam tijelo šalje, prepoznate ih na vrijeme.

Simptomi se podjednako javljaju kod oba spola, zato se savjetuje da pratite signale koje vam tijelo šalje, prepoznate ih na vrijeme i obratite se ljekaru radi pregleda i prevencije.

Bol koja se širi prema ruci

Mnogi muškarci osjećaju bol u lijevoj ruci, dok žene bol napada u obje ruke. Neke žene su kazale kako su doživjele neobičnu bol u laktovima prije srčanog udara. To se događa, jer bol iz vašeg srca putuje u kičmenu moždinu, gdje su povezani mnogi nervi vašeg tijela, a vaš mozak je zbunjen i misli da bol dolazi iz vaše ruke, što nije slučaj.

Konstantni kašalj

Kašalj može uzrokovati niz različitih problema, ali također može biti znak kardiovaskularnih bolesti. Postojan kašalj koji proizvodi ružičastu tečnost koja sadrži krv, veoma je čest kod zastoja rada srca. Međutim, kašalj je podsimptom mnogo ozbiljnijeg simptoma, kao što je dispneja i iznenadni gubitak daha.

Otečene noge, članak, stopala

Kad vaše srce ne radi kako treba, tečnost iz vaših krvnih sudova curi u okolna tkiva, a vaše noge u tom slučaju najčešće stradaju, jednostavno zbog gravitacije. To se naziva periferni edem i imaju ga mnogi ljudi koji i nemaju srčane smetnje. Međutim, to je veoma uobičajen simptom među pacijenatima srčanih bolesti i trebalo bi obratiti pažnju na njega.

Manjak apetita i mučnine

Mnogi pacijenti koji pate od bolesti srca imaju manjak apetita i osjećaj mučnine, čak i kada pojedu samo nekoliko zalogaja. Razlog tome je skupljanje tečnosti oko jetre i creva koji ometaju probavu. Ove simptome obično prati bol u stomaku, i ako sve ove simptome osjećate zajedno, trebalo bi da posjetite svog ljekara, prenosi Prva.

Gubitak svijesti

Osjećaj napetosti i gubitka svijesti veoma je čest kod srčanih bolesnika. Kada srce ne pumpa krv dovoljno, razlog leži u tome jer je protok krvi blokiran iz začepljene arterije. Ako ne možete disati pravilno ili se onesvijestite za kratko vrijeme, odmah pozovite doktora i provjerite srce.

Osip na koži

Dva odvojena istraživanja koje su sproveli “Journal of Allergy and Clinical Immunology” i “Journal of American College of Cardiology” pokazali su da su ekcemi pokazatelji srčanih bolesti. Ustanovljeno je da oni koji imaju ekcem, imaju 48 odsto mogućnosti da pate od visokog krvnog pritiska i 29 odsto mogućnosti od visokog holesterola. Osim toga, oni koji su imali ekceme, imali su 59 odsto veću vjerovatnoću od srčanog udara nego osobe koje nisu imale takvo stanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza