Ovo su top namirnice koje pomažu u gubitku kilograma

08.09.2014. 13:38 / Izvor: Večernji List
Ovo su top namirnice koje pomažu u gubitku kilograma

Neke namirnice pravi su saveznici u sagorijevanju kalorija pa umjesto da izbjegavate hranu, donosimo popis onih namirnica koje je poželjno više konzumirati u borbi s viškom kilograma.

Neželjeni kilogrami sve više muče i mlađe i starije, oba spola.

Vjerovali ili ne, naše tijelo zapravo ne želi pohranjivati masnoće, piše Yahoo, a kada ih nakupimo, pred nama je težak zadatak skidanja viška kilograma. No, posao nam može olakšati upravo hrana. Neke namirnice pravi su saveznici u sagorijevanju kalorija pa umjesto da izbjegavate hranu, donosimo popis onih namirnica koje je poželjno više konzumirati u borbi s viškom kilograma.

1. Riba

Riba sadrži omega 3 masne kiseline i bogate su proteinima koji nam daju osjećaj sitosti. Organizam troši više kalorija za probavljivanje proteina nego masnoća i ugljikohidrata pa je riba odlična namirnica ako želite smršavjeti.

2. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi sadrže dosta magnezija, a nedostatkom magnezija u organizmu poremeti se ritam spavanja i može uzrokovati povećanu želju za ugljikohidratima.

3. Mlijeko

Iako veza između kalcija i mršavljenja još nije u potpunosti dokazana, neke studije pokazuju da mlijeko pozitivno djeluje na gubitak masnih naslaga s trbuha.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza