Pauza / TURIZAM I GASTRO

Pasta koja smanjuje upale u tijelu i čuva jetru

11.11.2020. 11:16 / Izvor: N1

Jedete li tahin? Riječ je o pasti od tostiranih mljevenih sezamovih sjemenki koja je sastavni dio namaza humus, ali i mnogih drugih bliskoistočnih i azijskih jela.

Tahin karakterizira orašasti okus koji se izvrsno sljubljuje s brojnim jelima od mesa i povrća, ali može biti i dio raznih slastica. Iako se već godinama nalazi na hrvatskom tržištu, jedu ga tek rijetki, a to je prava šteta jer ima brojne pozitivne utjecaje na ljudski organizam.

Nutritivna bomba s protuupalnim svojstvima

U jednoj žlici tahina, odnosno u 15 grama paste od sezama nalazi se oko 90 kalorija. Riječ je o vrlo kaloričnoj namirnici koja sadrži i oko 3 grama bjelančevina te oko 8 grama masnoća, od čega polovica pripada mononezasićenim masnim kiselinama kojima se pripisuju protuupalna svojstva. Tahin je i odličan izvor fosfora i mangana, koji igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja kosti. Ima i znatne količine vitamina B1 i B6, koji su važni u procesu proizvodnje energije. Pasta od sezama bogata je i antioksidansom lignanom, koji dokazano smanjuje rizik od razvijanja kardiovaskularnih bolesti te pojavu osteoporoze. Istraživanja su pokazala i da redovita konzumacija umjerenih količina tahinija poboljšava moždane funkcije, ali i jača otpornost jetre i bubrega.

Kako napraviti tahini kod kuće?

"Pravi tahin" ima tekuću teksturu, no na tržištu se često mogu naći i tvrdi proizvodi nalik na glinu koja ima vrlo gorak okus. Izbjegavajte takve proizvode. Štoviše, pastu od sezama vrlo lako možete napraviti i u vlastitom domu ako na raspolaganju imate kvalitetan blender ili sjeckalicu povrća. Tostirajte sjemenke sezama na tavi dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju (pazite da vam ne izgore!), a potom ih stavite u blender ili sjeckalicu i meljite sve dok se ne pretvore u tekuću pastu. Pohranite u hladnjaku i dodajte jelima po želji, piše Punkufer.

Najlakši dresing s tahinom za salate, tjestenine i mesna jela

Sastojci:

80 grama tahinija

50-100 ml vode

1 limun

1-2 žlice meda, javorova ili agavina sirupa

1 češanj češnjaka

prstohvat soli

Priprema:

1. Pomiješajte sitno nasjeckani češnjak sa svježe iscijeđenim limunom, tahinijem, medom i solju.

2. Polako ulijevajte vodu u smjesu uz neprestano miješanje dok ne dobijete tekući dresing po vlastitom guštu.

3. Stavite ga u staklenku i pohranite u hladnjaku prije korištenja. Dobar tek!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza