Pauza / TURIZAM I GASTRO

Pazite na planet, zatopljenje bi moglo promijeniti okus piva

17.04.2014. 13:15 / Izvor: 24sata

Od rasta razine mora do ekstremnih vremenskih nepogoda koje za sobom ostavljaju pravu pustoš, klimatske promjene krive se za niz nepoželjnih pojava. Sada, australski stručnjaci upozoravaju da bi globalno zatopljenje moglo značajno podići cijenu piva, ali i promijeniti okus.

Vjeruje se da, ako će planet postati sve topliji, bit će i sve više suša u regijama gdje raste ječam, jedan od ključnih sastojaka piva. Bude li ječam visoko tražena roba, porast će mu cijena, a time i proizvodnja piva, piše Brisbane Times. Klimatske promjene mogle bi promijeniti i količinu škroba u ječmu.

Znanstvenici sa Sveučilišta Queenslanda rade na tome da osiguraju cijenu piva te pokušavaju učiniti ječam otpornim na sušu. Prvo su u drugim žitaricama, koje rastu u vrućim krajevima, otkrili karakteristike koje im osiguravaju da "ostaju zelene", a njih pokušavaju ugraditi u ječam, što bi osiguralo stabilnu ponudu za proizvodnju.

Znanstvenici u studiji opisuju kako bi te "zelene gene" mogli ubaciti u žitarice što bi im pomoglo u borbi sa sušom, ali i održanju strukture škroba.

Navode da se radi o karakteristikama koje se javljaju prirodno, ali više u divljim vrstama. One su se u međuvremenu izgubile u korist prinosa, a znanstvenici ih sada žele jednostavno ponovno vratiti, prenosi Daily Mail.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza