Pegasos: Obuka konja Natural Horsmenship metodom

02.10.2013. 08:03 / Izvor: eKapija.ba
Pegasos: Obuka konja Natural Horsmenship metodom
OTVORI GALERIJU

Imate pitanje, nedoumicu ili biste željeli dati konja na ujahivanje, trening ili socijalizaciju bilo kojom metodom - javite se Konjičkom klubu Pegasos i oni će naći rješenje.

Konji iz Pegasosa su trenirani po principima posebne trening metode nazvane "Natural horsemanship". Kao što samo ime govori, ova metoda koristi apsolutno prirodan pristup konju i treningu i kao rezultat ima visoku razinu povjerenja, poštovanja i partnerstva između jahača i konja. Vrlo često se za trenere Natural horsemaship-a veže naziv "šaptači konjima", misleći se pod tim na neverbalnu, običnom posmatraču nevidljivu komunikaciju između trenera i konja. Svaki konjar može primjenjivati principe na kojima se zasniva natural horsemanship i time beneficirati u odnosu sa svojim konjem. Njihovi treneri su godinama učili i radili pod mentorstvom američkog maestra Natural horsemanship-a Sam Browna i zauvjek odbacili konvencionalan pristup treningu. Danas, samostalno provode ovu metodu sa njihovim konjima koji, na radost i ponos svih njih, sa vremenom poprimaju sve značajke istinski sretnog čovjekovog partnera. Natural horsemanship je metoda koja odgovara svakom konju ali definitivno ne odgovara svakom čovjeku. Zato imajte na umu da ukoliko volite naređivati, dobiti stvari "odmah i sada", nemate sate strpljenja i u deficitu ste sa vremenom, tražite instant rezultat i od onih ste koji radije govore nego što slušaju - ne eksperimentišete sa ovom metodom. Izaberite neku od tradicionalnih načina kojima se uspješno koriste jahači diljem svijeta.

Neke od Pegasosovih najdražih priča

Kobila Dona, najbolji je primjer promjene u ponašanju konja prije i nakon treninga Natural horsemanship metodama. Odgojena i odrasla kao trkaći konj, Dona je imala probleme u izvršavanju bilo kojih drugih radnji osim " trči ravno i što brže možeš". Najveći problem koji se može zamisliti za konja koji radi u školi jahanja. Danas, Dona je najveći partner instruktora Pegasosa i jednako pouzdana u terapijskom kao i u sportsko-takmičarskom jahanju.

Komunikacija ostvarena kroz "govor" tijela prepametnog, zaigranog kastrata Boristena, vlasništva KK Hidalgo, Sarajevo.

Komunikacija jahača i konja postignuta "Natural horsemanship" metodom najjače je vidljiva u odmosu sa 9 godina starom arapskom kobilom Al Tarom. Nakon par mjeseci upornog treninga, mnogo prolivenog znoja i obilje strpljenja i ljubavi, kobila je potpuno jašiva i bez žvale, (metalnog dijela uzde koji se stavlja konju u usta i služi kao sredstvo jasnije komunikacije).

Trening do kasno u noć i kombincija vježbi tijela i uma, od temperamentne je četverogodišnje arapske kobilice Indije, kreirao konjića koji jahača nosi sa i bez žvale, u manježu ili vani, sam ili u društvu - jednako sretno i pouzdano.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza