Perfekcionizam šteti zdravlju u jednakoj mjeri kao i pušenje

16.04.2014. 12:35 / Izvor: eKapija.ba
Perfekcionizam šteti zdravlju u jednakoj mjeri kao i pušenje

Postavljanje sebi prevelikih očekivanja može rezultirati i nastankom bolesti - od sindroma iritabilnog crijeva, kronične nesanice, srčanih bolesti i prijevremene smrti.

Stalna potreba da sve bude savršeno, strah od srama i poniženja okoline te potreba da stalno bude bolje ne uzrokuje samo psihičke, već i fizičke posljedice. Tako perfekcionizam ugrožava ljudsko zdravlje na sličan način kao što to čine i druge štetne navike, poput pušenja ili pretilosti, tvrde znanstvenici s kanadskog Sveučilišta Brock.

Oko 20 posto ljudi pokazuje sklonost perfekcionizmu, a stres koji proizlazi iz toga okidač je bolesti poput sindroma iritabilnog crijeva, kronične nesanice, srčanih bolesti kao i prijevremene smrti, pokazala je šestogodišnja studija Sveučilišta Trinity.

- Na perfekcionizam se često gleda blagonaklono, pa čak i kao vrlinu u poslovnim i akademskim sferama života, no istina je kako stres s kojim je povezan izuzetno nepovoljno utječe na zdravlje - upozorava psihologinja dr. Danielle Molnar.

Studije pokazuju da su perfekcionisti češće na bolovanju te su skloniji psihičkim poremećajima, a nesanica je čest pratitelj perfekcionizma, piše Daily Mail.

Psiholozi razlikuju tri najčešća tipa perfekcionista:

1. Samo-orijentirani perfekcionisti: Taj tip fokusira se na izuzetno visoka očekivanja od sebe

2. Perfekcionist orijentiran na druge: Taj tip ima velika očekivanja od drugih, najčešće bliskih ljudi

3. Društveno-uvjetovani perfekcionist: Taj tip vjeruje kako drugi, primjerice njegov šef, partner ili članovi obitelji zahtijevaju od njega savršenstvo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza