Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Perfekcionizam šteti zdravlju u jednakoj mjeri kao i pušenje

16.04.2014. 12:35 / Izvor: eKapija.ba

Stalna potreba da sve bude savršeno, strah od srama i poniženja okoline te potreba da stalno bude bolje ne uzrokuje samo psihičke, već i fizičke posljedice. Tako perfekcionizam ugrožava ljudsko zdravlje na sličan način kao što to čine i druge štetne navike, poput pušenja ili pretilosti, tvrde znanstvenici s kanadskog Sveučilišta Brock.

Oko 20 posto ljudi pokazuje sklonost perfekcionizmu, a stres koji proizlazi iz toga okidač je bolesti poput sindroma iritabilnog crijeva, kronične nesanice, srčanih bolesti kao i prijevremene smrti, pokazala je šestogodišnja studija Sveučilišta Trinity.

- Na perfekcionizam se često gleda blagonaklono, pa čak i kao vrlinu u poslovnim i akademskim sferama života, no istina je kako stres s kojim je povezan izuzetno nepovoljno utječe na zdravlje - upozorava psihologinja dr. Danielle Molnar.

Studije pokazuju da su perfekcionisti češće na bolovanju te su skloniji psihičkim poremećajima, a nesanica je čest pratitelj perfekcionizma, piše Daily Mail.

Psiholozi razlikuju tri najčešća tipa perfekcionista:

1. Samo-orijentirani perfekcionisti: Taj tip fokusira se na izuzetno visoka očekivanja od sebe

2. Perfekcionist orijentiran na druge: Taj tip ima velika očekivanja od drugih, najčešće bliskih ljudi

3. Društveno-uvjetovani perfekcionist: Taj tip vjeruje kako drugi, primjerice njegov šef, partner ili članovi obitelji zahtijevaju od njega savršenstvo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza