Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Pet tajni dobrog raspoloženja

26.04.2014. 20:04 / Izvor: eKapija.ba

Kako da vam svaki dan počne i završi se osmijehom…

Povežite se

Sa porodicom, prijateljima, kolegama i komšijama. Razmjena energije veoma je bitna kako bismo se osjećali dobro. Sa ljudima koje viđate svaki dan stvorite prijateljske odnose kako biste uvijek imali kome da se povjerite, izjadate ili sa kim da podijelite sreću.

Budite aktivni

Idite u šetnju ili na trčanje. Vozite bicikl ili rolere. Igrajte se! Fizička aktivnost čini da se osjećamo dobro. Pronađite onu koja najviše odgovara vašoj kondiciji, godinama i uslovima i uživajte. Nemojte dozvoliti da vam loše vrijeme, glavobolja ili nešto treće bude izgovor kada vas mrzi da se pokrenete.

Posmatrajte svijet oko sebe

Sjetite se kada ste bili dijete i sve što se dešavalo oko vas privlačilo vam je pažnju i budilo radoznalost. Dok idete na posao, šetate ili sjedite na kafi sa prijateljima, nemojte se fokusirati samo na to što radite već razgledajte okolo i primijetićete kako je na primjer divna boja lišća u jesen ili kako neobično lijepo nebo izgleda u sumrak. Tako ćete naučiti da uživate u trenutku i obogatiti svoj duh.

Učite

Probajte nešto novo! Upišite kurs vajanja koji već duže vrijeme planirate, a stalno odlažete. Nemojte se plašiti da eksperimentišete u kuhinji kada kuvate. Izađite u klub u koji nikad niste išli ili probajte da sami popravite bicikl. Šta god vam padne na pamet, a nikad niste radili, probajte, nemate šta da izgubite.

Pomažite

Uradite nešto lijepo za prijatelje ili stranca kome je potrebna pomoć. Ako imate vremena i prilike, volontirajte u nekom humanitarnom udruženju. Odvojite staru odjeću i odnesite u dom za nezbrinutu djecu. Kada vidite promrzlu kucu na ulici, nemojte okretati glavu već joj pomozite, nahranite je i, ako možete, sklonite na sigurno. Pomažući onima kojima je pomoć potrebna – pomažemo i sebi.

Izvor. Cosmopolitan.rs

Ilustracija: 8tracks.com

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza