Pauza

Peugeot predstavio 908 HY

15.09.2008. 13:30 / Izvor: eKapija.ba

Na sezonskoj finalnoj utrci Le Mans u Silverstonu Peugeot je po prvi put predstavio 908 HY opremljen sa hibridnim motorom i kombinovan sa kinetičkim pogonom.

HY tehnologija omogućava obnavljanje kinetičke energije pri kočenju koja može biti pohranjena ili obnovljena. Specifičnost 908 HY je da u momentu kada vozač koči, automobil dobija na ubrzanju i jačanju energije. Dodatnu energiju može iskoristiti za prebacivanje na električni motor koji je sam po sebi tako konstruisan da štedi energiju ili da postigne trenutno ubrzanje.

Inače kod automobila bez hibridnog motora, dodatna energija se rasipa u vidu toplote putem kočnica, što je kod novog Peugeota 908 HY onemogućeno.

Sistem Peugeota 908 HY se sastoji od tri ključna elementa, električnog generator – motora od 60 kW koji je zamijenio obični motor, baterije koje neprestano obnavljaju energiju koja se pohranjuje u 10 baterijskih paketa i električni konvertor koji kontroliše protok energije između baterija i generator- motora.

908 HY se pokreće na tri načina: putem isključivo električne metode, metode unutarnjeg sagorjevanja ili korištenjem kombinacije ove dvije metode.

Iako još nije utvrđeno da će ovaj tip vozila biti korišten i u sezoni 2009. godine, iz tima Peugeot sporta saopštavaju da su ponosni na svoj novi 908 HY. Svaka nova inovacija i svako novo iskustvo unapređuje i produkciju Peugeot automobila što samo pozitivno može uticati na razvoj Peugeot brenda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza