Pionirska dolina bit će bogatija: Stižu merkanti i lemuri

28.06.2014. 10:51 / Izvor: eKapija.ba

Nakon što je početkom godine izdvojila 13.000 KM za transport lavice iz Osijeka u sarajevsku Pionirsku dolinu, Općina Centar je obezbijedila dodatnih 20.000 KM za transport dvije nove životinjske vrste.

Nakon što je početkom godine izdvojila 13.000 KM za transport lavice iz Osijeka u sarajevsku Pionirsku dolinu, Općina Centar je obezbijedila dodatnih 20.000 KM za transport dvije nove životinjske vrste i izgradnju njihovih nastambi u jedinom zoološkom vrtu u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima Esada Tajića, upravnika Pionirske doline, za mjesec dana u Sarajevo će, zahvaljujući podršci Općine Centar, stići merkanti i lemuri. "Trenutno gradimo nastambe za nove životinjske vrste. Grubi radovi su pri kraju i sada se nastambe finaliziraju. Uz majmunarnik se dograđuje novi dio u koji će biti smješteni merkanti, a dio objekta se rekonstruiše i on će biti dom za novu vrstu majmuna, lemure", naglasio je Tajić.

Merkanti i lemuri su donacija prijateljskih zoo vrtova, a u toku su aktivnosti oko dobijanja izvozničkih i uvozničkih dozvola. "Naši prijatelji iz Evrope su nam donirali dvije nove životinjske vrste, a imamo ponudu i za treću, ali nemamo para da se uradi jedna rekonstrukcija prostora kod malog jezera da bi se primile i te životinje koje su vrlo atraktivne. Zahvaljujem načelniku Općine Centar Dževadu Bećireviću koji je pokazao razumijevanje i pomogao nam. Nadam se da je ovo samo početak i da će i ostali načelnici slijediti primjer Općine Centar jer Pionirsku dolinu posjećuju stanovnici iz cijele BiH", istakao je Tajić.

Dolazak lava i lavice, prema Tajićevim riječima, povećao je posjetu Pionirskoj dolini za oko 50 posto. "Mi od vlastitih sredstava odnosno ulaznica održavamo higijenu u zoo vrtu i hranimo životinje. Sve je manje donatora i sponzora, tako da se finansiranje Pionirske doline mora ugraditi u budžet Kantona Sarajevo za 2015. godinu", kazao je Tajić.

Vedad Škapur, veterinar zoo vrta u Pionirskoj dolini naglasio je da će ovim projektom biti završena priča oko afričkih životinja. "Općina Centar nam je pomogla da uparimo lava i lavicu, ali i da pored afričkog lava i servala smjestimo merkanta. Tako će biti zaokružena slika afričkog predjela u našem zoo vrtu koji će biti edukativnog karaktera. Posjetioci će s jedne strane imati priliku vidjeti afričkog servala, a sa druge merkante koji će biti zanimljivi najmlađim posjetiocima", kazao je Škapur.

U sarajevskom zoo vrtu trenutno boravi 55 životinjskih vrsta, odnosno oko 500 životinja. Kako su naglasili iz uprave Pionirske doline, posjetioci mogu vidjeti životinje sa nekoliko kontinenata, ali su svakako za naše podneblje najatraktivnije one iz Afrike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza