Plesom do lakšeg poroda - Edukativni časovi za buduće majke uskoro u Sarajevu

13.08.2018. 13:59 / Izvor: Akta.ba
Plesom do lakšeg poroda - Edukativni časovi za buduće majke uskoro u Sarajevu

U kratkim crtama Dancing for Birth se opisuje kao svojevrsni prenatalni fitnes, esencijalna edukacija o porodu, proslavljanje trudnoće i rađanja.

Trudnice i sve žene koje planiraju trudnoću, ali i one koje su tek postale majke uskoro će u Sarajevu imati priliku da budu dio novog projekta Dancing for Birth ™, u kojem kroz specijalizirani ples osluškuju i pripremaju svoje tijelo za najljepši period u životu jedne žene- trudnoću, porod i majčinstvo.

U kratkim crtama Dancing for Birth ™ se opisuje kao svojevrsni prenatalni fitnes, esencijalna edukacija o porodu, proslavljanje trudnoće i rađanja, a sve je osmišljeno kao jedan inovativan čas u kojem polaznice uživaju u svakoj fazi- prije začeća, tokom trudnoće i poroda, te prvih dana majčinstva.

Tehnika plesa i svaki pokret dizajnirani su tako da pomognu bebi da se smjesti u optimalnu poziciju za porod i da ženu osposobe da efektivno sarađuje sa bebom i svojim tijelom, s ciljem da porođaj bude jedno lijepo iskustvo.

"Dancing for Birth plesni pokreti su najviše pokreti trbušnog plesa. Važno je napomenuti da trbušni ples nikada nije bio namijenjen onoj vrsti plesa na koji nas najčešće asocira sam naziv „trbušni ples“. Naime, trbušni ples je osmišljen samo kao ples za žene, a koji se odnosi na trudnoću i rađanje. Muškarcima je bilo zabranjeno da ga vide. Neki izvori navode da su se mlade djevojke kada bi dostigle pubertet obučavale ovom plesu kako bi se pripremile za trudnoću i rađanje. Kada bi došlo vrijeme poroda, žene iz plemena bi se okupile oko porodilje i izvodile ples. Ples uveliko olakšava porođaj i smanjuje bolove uzrokovane kontrakcijom materice. Plešući porodilja radi u korist, a ne protiv svojih kontrakcija", pojašnjava Elvira Zeba, profesorica i jedini sertificirani instruktor za ove posebno osmišljene psihofizičke pripreme za trudnoću i porođaj na Balkanu koja je obuku završila u Holandiji.

Trudnoća i porođaj je nešto za šta se treba pripremiti. Mišići se trebaju izgraditi i ojačati. Jačanje trbušnih mišića i mišića zdjeličnog dna također pomaže majci da nosi bebu u stomaku tokom devet mjeseci trudnoće. Časovi Dancing for Birth ™ su namjenjeni upravo tome, a sve zainteresirane dame u subotu, 18. avgusta imat će priliku prisustvovati promotivnom času koji će se održati u studiju Fly Yoga Sarajevo, na adresi Behdžeta Mutevelića do broja 5.

"Na našim časovima pomažemo budućim majkama da saznaju kako da pomjeraju svoje tijelo da bi promijenile bebin nepovoljan posterior položaj ili položaj na zadak, kako da na porodu koriste gravitaciju u svoju korist i još mnogo toga. Mi ih ne učimo kako da plešu, već kreiramo siguran prostor da se kreću i vodimo ih ka kretnjama koje su za njih korisne. Polaznice Dancing for Birth ™ časova imaju manji nivo neugode, malo ili nimalo intervencija, relativno kratke porode i visok nivo satisfakcije tokom svojih poroda", zaključuje Elvira Zeba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza