al
Počela digitalizacija bh. kulturnog naslijeđa

Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Počela digitalizacija bh. kulturnog naslijeđa

05.06.2019. 15:14 / Izvor: Akta.ba

Organizacija Global Digital Heritage u koordinaciji sa Udruženjem za digitalizaciju kulturne baštine Digi.ba počela je digitalizaciju eksponata iz sarajevskih muzeja.

Eksponati iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine koje je odabrala kustosica Ana Marić bit će digitalizirani u toku ove sedmice, a iduće sedmice ekipa će raditi u Muzeju Sarajeva gdje su kustosi odabrali materijal relevantan za ovaj muzej.

Španski arheolog i naučni direktor GDH Victor Menchero sa svojim saradnikom radi digitalizaciju eksponata tehnikom fotogrametrije, a proces će imati priliku naučiti i studenti arheologije i kompjuterskih nauka sa Univerziteta u Sarajevu u okviru planiranih tutorijala.

Jedan od prvih digitaliziranih objekata je zlatni prsten sa prikazom boga Jupitera i Viktorije, pronađen na lokalitetu Blagaj-Japra, za koji se pretpostavlja da datira iz III-IV stoljeća. 3D model ovog objekta je dostupan na internetu i može se interaktivno pregledati. Istraživači iz laboratorije Sarajevo Graphics Group nastaviće rad na odabranim 3D modelima i kreirati njihove virtuelne prezentacije tehnikom interaktivnog digitalnog pripovijedanja.

Također, bit će organizirani obilasci lokaliteta nekropola stećaka i druge arheološke lokacije kako bi se pripremila naredna faza digitalizacije planirana za iduću godinu.

U ovoj fazi GDH će digitalizirati velike objekte i arheološke komplekse pomoću dronova, saopćeno je iz organizacije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Pauza