Počeo 57. Internacionalni teatarski festival MESS

30.09.2017. 10:19 / Izvor: Akta.ba
Počeo 57. Internacionalni teatarski festival MESS

Kako je najavljeno, u okviru ovogodišnjeg programa za najmlađu publiku pripremljene su predstave, radionice, čitanje bajki, koncert i projekcija animiniranog filma.

Pedeset i sedmo izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS otvoreno je predstavom “Slijepi putnik” belgijske trupe Nidkompani (Needcompany), u režiji Jana Lauersa (Jan Lauwers) na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Ovogodišnji MESS, posvećen slavljenju različitosti, trajaće do 8. oktobra, a na njegovom repertoaru, u devet festivalskih večeri, naći će se 22 predstave iz 13 zemalja. Predstave su vrlo različite po sadržaju, teatarskim formama i temama, od plesnog teatra, preko marionetske opere, do teatra predavanja i performansa.

Kako je najavljeno, u fokusu ovogodišnjeg festivala biće atipični naratori i naratorke, oni čiji glasovi se rijetko čuju. Publici će pripovijedati žene, interseksualne osobe, izbjeglice i osobe s tjelesnim poteškoćama.

Reditelj Dino Mustafić pred početak festivala je istakao da ovogodišnji MESS otvara jednu novu platformu, da se približava publici i kao inkluzivni teatar, te da će se određivati i prema potrebama stanovništva i njihovim različitim identitetima.

Mali MESS: Teatar za najmlađe

Danas u 11 sati na sceni Pozorišta mladih Sarajevo predstavom Čarobni frulaš biće otvoren mali MESS.

Kako je najavljeno, u okviru ovogodišnjeg programa za najmlađu publiku pripremljene su predstave, radionice, čitanje bajki, koncert i projekcija animiniranog filma.

U odnosu na prethodne godine, ovogodišnje predstave imaju akcent na lutkarstvu, kao zapostavljenoj teatarskoj tehnici.

Posebno je važno što će najmlađa publika i u Zenici, Konjicu i Visokom imati priliku uživati u preuzbudljivim teatarskim dogodovštinama glavnih likova gostiju iz Italije, Kanade, Hrvatske, Brazila i Bosne i Hercegovine, stoji u najavi ove manifestacije.

Ulaz na sve programe malog MESS-a je slobodan uz obavezno posjedovanje ulaznica koje se mogu nabaviti svaki dan od 10 do 19 sati u festivalskom Box officeu (M.Tita 54/I).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza