Pauza / KULTURA I FILM

Počeo Prvi zenički zimski festival "Zenica ADVENTure"

04.12.2018. 10:55 / Izvor: Akta.ba

Desetom smotrom dramskog stvaralaštva vrtića i škola, održanom na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta, otvoren je Prvi zimski festival “Zenica ADVENTure”   

U narednih skoro mjesec i po festivalskih dana, Zeničani će moći uživati u brojnim kulturno-umjetničkim sadržajima, koncertnim spektaklima i filmskim blokbasterima, koji će ponuditi zabavu i osvježenje za svaki ukus.

Jedan od aduta zimske pustolovine je koncert Crvene jabuke, koji će biti održan na centralnom gradskom trgu, uveče 30. decembra. Legendarna beogradska grupa Van Gogh gostuje u Bosanskom narodnom pozorištu, u nedjelju 16. decembra.

9. decembar je rezervisan za otvorenje Zimskog grada, sa klizalištem, ukrasima i drvenim kućicama, scenografijom prilagođenom zimskom ugođaju. Istu noć, koncertom Etno Remake, publiku će zagrijati zenički tenor sa međunarodnom reputacijom, Ivan Jelić.

U Novu godinu, Zeničane će uvesti trio Amel Ćurić, Enes Begović i Enver Lugavić Kice.

Surganizatori Prvog festivala “Zenica ADVENTure” su Međureligijsko vijeće BiH, s kojim RTV Zenica priređuje koncerte za katolički i za pravoslavni Božić, kao i Bosansko narodno pozorište, sa svojim festivalskim sadržajima, uključujući i dvije premijerne predstave.

Festival zatvara Božićni koncert koji će biti održan u Sokolskom domu, u subotu 5. januara.

"Zenica Adventure je festivalski događaj kojeg priređujemo po uzoru na Zenica Summer Fest. Ovaj ljetni festival pokazao se veoma uspješnim. Radio-televizija Zenica namjerava ponuditi Zeničanima kulturne-umjetničke i zabavne sadržaje sa svakom sezonom tokom godine", istakao je direktor RTV Zenica, Nandino Škrbić.

Pokrovitelj Festivala je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

"Gradska uprava i služi da podrži pozitivne i dobre ideje. Takav je i ovaj, kao i festival IFET koji organizuje Bosansko narodno pozorište. Želja nam je da se u ovom gradu događaju dobre stvari, da se Zenica prestane spominjati samo po zagađenju i nezaposlenosti", kazao je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, pozivajući Zeničane da posjete festivalske programe.

Vizuelni identitet Prvog festivala Zenica Adventure, registarska tablica kao simbol ustanovljenog festivalskog sadržaja, koji će Zenicu još zadugo grijati u zimskim mjesecima, osmislio je član produkcijskog tima RTV Zenica, Adis Čolaković, čiju je ideju tehnički realizovao Nejro Alijević.

Bitno je naglasiti da je „Zenica ADVENTure“ dio novog projekta, „Zenica 4 season“ u okviru kojeg će RTV Zenica kroz četiri godišnja doba realizovati četiri festivala: „Zeničko proljeće“, „Zenica summer fest“, „Zenica fall“ i „Zenica ADVENTure“.

Posebno nam je zadovoljstvo što je „Zenica 4 season“ dio studije, odnosno projekta kandidature Zenice za Evropsku prijestolnicu kulture, jer će nakon realizacije „Zenica 4 season“, i sinergije svih planiranih programa, Grad Zenica steći uslove za aplikaciju i kandidaturu. Na ovaj način bi se Zenica našla u odabranom društvu gradova koji su do sada bili Evropske prijestolnice kulture, među kojima su između ostalog Temišvar, Rijeka, Esen, Talin, Marsej, Liverpul, Linc i drugi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza