Počinje distribucija animiranog filma Grozan Ja u BiH

25.09.2013. 14:01 / Izvor: eKapija.ba

Una film BiH, koja je zastupnik studija Universal i Paramount za teritoriju BiH je pripremio do sada najveću kino distribuciju jednog naslova u BiH. Riječ je o animiranom filmu Grozan Ja.

Una film BiH, koja je zastupnik studija Universal i Paramount za teritoriju BiH je pripremio do sada najveću kino distribuciju jednog naslova u BiH. Riječ je o animiranom filmu Grozan Ja, koji je najveći filmski naslov studija Universal u 2013. godini i to je drugi nastavak filma iz 2010. godine.

Prije tri godine prvi dio filma je na svjetskim kino blagajnama inkasirao 540 miliona dolara i postao 10 najgledaniji animirani film svih vremena.

„Nakon toga urađen je drugi nastavak, koji je zapravo od početka distribucije na američkim kinoblagajnama sredinom jula ove godine do sada, inkasirao 850 miliona dolara i ušao među pet najgledanijih animiranih filmova svih vremena“, kazao je na današnjoj press konferenciji Ognjen Džinić iz Una filma.

Osim predstavljanja filma,  ozvaničen je i početak saradnje Una filma i kompanije McDonald's, koja prati sa svojim Happy meal- ovima i igračkama animirane naslove studija Universal. Oni su za sve koji kupe Happy meal obezbijedili igračke, te postere uz filma.

„McDonalds je globalni pokrovitelj filma Grozan 2, pa samim tim i distribucije u BiH. Sa početkom emitiranja filma počinje i podjela igračaka djeci. Jako sam sretan što je uspostavljena saradnja sa lokalnim distributerima. Mislim da ćemo uskoro biti u poziciji da podjelimo i dvd- ove sa animiranim filmom“, kazao je Adi Hadžiarapović, direktor marketinga McDonald'sa BiH.

Denis Samardžić, direktor distribucije Una filma za BiH najavio je da pretpremijera filma Grozan ja, počinje sutra, 26.09. u Cinema Cityju u Sarajevu, multiplexu ekran u Zenici, kinu Palas u Banjoj Luci te kinu Kaleidoskop u Tuzli. Dok će redovna distribucija filma početi 3. oktobra. Do Nove godine imaju u planu prikazati film u 60 gradova i mjesta u BiH.

Bh. glumac Rusmir Agačević Rus koji je posudio glas dr. Nefariju, jednom od junaka ovog filma rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što je učestovao u ovako velikom projektu, ali da bi bio sretan da na njegovom mjestu sjede mladi glumci iz BiH.

Režiser filma je Kris Meledandri, koji je zajedno sa svojim timom stvorio potpuno novu komičnu avanturu u kojoj se vraćaju (bivši?) super zločinac Gru (Nebojša Dugalić / Stiv Karel), njegove predivne djevojčice, i nepredvidljivi i urnebesno smiješni Malci... i gomila novih, potpuno otkačenih likova.

Gru je ostavio iza sebe život super zlikovca i riješio da se brine o Margo (Mina Nenadović / Miranda Kosgruv), Edit (Milica Matejić / Dana Gajer) i Agnes (Tinja Damnjanović / Elzi Fišer). Sada Gru, Dr Nefario (Rusmir Agačević Rus / Rasel Brend) i Malci imaju dovoljno slobodnog vremena.

Ali, samo što je počeo da se navikava na ulogu porodičnog čovjeka iz predgrađa, super-tajna organizacija, koja se bori protiv zla u cijelom svetu, dolazi njemu na vrata. Sada Gru i njegova nova partnerka, Lusi (Mina Lazarević), treba da otkriju ko je odgovoran za spektakularne zločine i da ih privedu pravdi. Ipak, potreban je najveći svjetski bivši super zlikovac, da bi se uhvatio neko ko pretenduje da ga zamjeni na tom mjestu.

Ekipi povratnika sada se pridružuje i Milan Tubić / Ken Jeong (Hangover), kao Flojd Orlokosić – najčešće osumnjičeni za sve gnusne zločine koji su počinjeni u svijetu od kada je Gru izašao iz igre. Tu je i Predrag Ejdus / Stiv Kugan, kao Sajlas Ovnoguz – Lusin šef iz Anti zlikovačke Lige i super-špijun čije prezime daje povoda za beskrajne šale za Malce. Pojavljuje se i Marko Marković / Moises Erijas kao Antonio, koga Margo simpatiše naveliko, a koji konstantno nervira Grua; i Marko Živić / Bendžamin Bret kao Eduardo Perez, Antoniov otac, vlasnik restorana Salsa & Salsa, i čovek koji možda jeste, a možda i nije naj-mačo super zlikovac koji je ikad postojao, ozloglašeni El Mačo.

Grozan Ja 2 donosi i ponovno ujedinjenje dvojice režisera koji su radili i na prvom filmu, Krisa Renoa i Pjera Kofina. Film producira Kris Meledandri iz Iluminejšna.

Iza scene je jednako moćan tim – montažer Greg Perler (Grozan ja, Volas i Gromit...), kao i scenografi Jarou Čenej (Grozan ja, Loraks...) i Erik Guljon (Grozan ja, Loraks...).

A.Š.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza