Ponovo pokrenut prijedlog da se Alcatraz pretvori u globalni mirovni centar

29.03.2019. 10:07 / Izvor: Agencije
Ponovo pokrenut prijedlog da se Alcatraz pretvori u globalni mirovni centar

Prijedlog je na kraju osvojio 28 posto glasova i bio je odbijen.

Global Peace Foundation ili Globalna fondacija mira ponovo ima ambiciozni plan da grad San Francisco nabavi ostrvo Alcatraz od savezne vlade s namjerom da ga pretvori u globalni mirovni centar.

Prijedlog rekonstrukcije Alcatraza mogao bi se pojaviti na glasanju u novembru ove godine, više od deset godina nakon što su glasači odbili sličan napor.

Podsjećamo, prijedlog da se federalni otok Alcatraz pretvori u "globalni centar mira" sa zgradom u obliku kupole u centru, 2008. godine dodan je na kalifornijskim glasačkim listićima, uprkos nedostatku pravne ili finansijske podrške.

U to vrijeme, direktor Globalne fondacije mira Da Vid rekao je kako mu je ova ideja nadošla 1978. godine. Na pitanje odakle će doći novac za rušenje zatvora, on je jednostavno odgovorio "novac će doći".

Prijedlog je na kraju osvojio 28 posto glasova i bio je odbijen.

Ovaj mjesec, međutim, iznesen je novi prijedlog u kojem se poziva grad San Francisco da "nabavi Alcatraz" od savezne vlade sa "ekspresnom namjerom pretvaranja ostrva Alcatraz u globalni centar za mir i kreativne umjetnosti".

Međutim, mnogi kažu kako nisu sigurni da će novi prijedlog biti usvojen.

Ostrvo Alcatraz trenutno je u vlasništvu savezne vlade kao dio Nacionalne rekreacijske zone Golden Gate i vrlo je popularan među turistima. The Conservancy Parks izvještava da Alcatraz privlači više od 1,4 miliona posjetitelja godišnje.

Alcatraz se oduvijek smatrao kao zatvor iz kojeg nitko nije uspio pobjeći, a oni koji su preskočili zidine nisu preživjeli more

Od sredine tridesetih godina 20. stoljeća, pa sve do ukidanja zatvora 1963., Alcatraz je glasio za najčuvaniji i najsigurniji zatvor u Americi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza