Pauza

Popis što sve policija skenira kada zaustavi vozilo

14.04.2014. 14:16 / Izvor: Dnevnik.hr

Više smo se puta susreli s situacijom u kojoj nas prilikom vožnje pozdravi omražena policijska palica. Business Insider donosi popis stvari koje američka policija provjerava prilikom zaustavljanja vozila.

Kako navode, bez nekog određenog redosljeda ovo su stvari koje američki, ali vjerojatno i naši policajci, najčešće provjeravaju i na što itekako obraćaju pozornost:

1. Aktivnosti unutar vozila - Ljudi se često osvrću po automobilu ne bi li sakrili oružje ili drogu, alkohol ili pak ukradene stvari. To svaki policajac odmah primjeti.

2. Dužina vožnje koju vozač odvozi nakon što plavci upale rotirajuća svjetla kojima signaliziraju da vozač stane sa strane...

3. Izdajnički signali koji upućuju na to da je automobil ukraden, kao na primjer prljave registracijske oznake na čistom automobili ili pak obrnuto, čiste na prljavom automobilu. Izgrebane tablice i nedostatak naljepnica o redovitom tehničkom pregledu također su stvari koje policija pregledava prilikom zaustavljanja vozila...

4. Ne biste vjerovali, no oko bace i na vidljivost iz vašeg vozila. Nečista vjetrobranska stakla mogu biti pogubna za svakog vozača, stoga pripazite na njihovu čistoću. I za to možete dobiti kaznu.

5. Pozornost obraćaju i na aktivnosti kao što su zadnja svjetla koja ukazuju na kočenje. Ako svjetla rade, ako vozač drži nogu na kočnici, znači da je automobil u stanju pripravnosti, a oni su već sumnjičavi.

6. Sumnjičave su i osobe koje svoj pogled ne usmjeruju na policajca već ispred sebe. Jednostavno stvaraju dojam da skrivaju nešto.

7. Predmeti koji se nalaze na ostalim sjedalima u autu ili na podu, prema policiji indikacija su kako osoba, ukoliko je sumnjiva, nešto pokušava prikriti. Sumnjičavi su ručnici, deke, pa čak i novine.

8. Mokri podovi također signaliziraju kako je vozač vkerojatno pio prilikom vožnje, a bocu ili čašu odložio je na pod. Autor teksta navodi kako se jednom prilikom susreo s vozačem koji je punu bocu pive sakrio u onaj mali pretinac kod suvozačevog mjesta. Za nekoliko je trenutaka pjena počela izlaziti iz pretinca dok se vozač pretvarao kako se ništa ne događa.

9. Vozač koji ne može pronaći prometnu ili pak dokumente o osiguranju vozila također je sumnjivac. Svako bi trebao zanti gdje su mu ti papiri, ako je vozilo njegovo. Ne zna samo u slučaju da vozilo ipak nije njegovo...

10. Najveći su sumnjivci oni koji nastavljaju pregledavati novčanik nakon što su vozačku dozvolu predali policiji. To rade najčešće samo pijane osobe, navodi autor.

Ako želite ostaviti dobar dojam na policiju ili izbjeći da vas se u bilo kojem trenutku sumnjiči za nešto, pokušajte nakon što ugledate rotirajuća svjetla u retrovizoru vašeg automobila, što prije zaustaviti vozilo.

Spustite prozore, a ako je noć, upalite unutarnja svjetla u automobilu. Izvadite vozilo iz brzine te povucite ručnu kočnicu, time skidate sumnju sa sebe da ste jedan od onih koji nešto skriva. Ruke držite na volanu, a ostalim putnicima u vašem vozilu recite da ruke drže na vidljivom mjestu. Nemojte odmah početi tražiti dokumente, pričekajte da vam policajac kaže što morate napraviti. Kao zadnji savjet kojeg autor ovog članka piše je 'ne morate ljubiti policajce, no svakako budite pristojni'.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza