Porsche predstavlja svoju konceptnu studiju Mission R zasnovanu na budućnosti

06.09.2021. 16:15 / Izvor: Akta.ba
Porsche predstavlja svoju konceptnu studiju Mission R zasnovanu na budućnosti

Tačno na vrijeme za početak IAA MOBILITY 2021 u Minhenu, Porsche će pružiti spektakularan pogled u automobilsku budućnost.

Tačno na vrijeme za početak IAA MOBILITY 2021 u Minhenu (od 7. do 12. septembra), Porsche će pružiti spektakularan pogled u automobilsku budućnost. Konceptni automobil Mission R kombinuje najnovije tehnologije i održive materijale, poput plastike ojačane prirodnim vlaknima, sa strašću prema trkama. Pored izuzetno nisko spuštenog naprednog dizajna, potpuno električni takmičarski automobil sadrži karakteristične linije sportskih automobila iz Stuttgarta -Zuffenhausena. Dva novorazvijena elektromotora ugrađena u Porsche-u Mission R isporučuju do 800 kW (1,088 KS) u tzv. kvalifikacijskom načinu rada. Kapacitet baterije od oko 80 kWh i inovativni sistem rekuperacije omogućavaju sprint trke bez gubitka snage.

"Porsche je brend za ljude koji ispunjavaju svoje snove. To vrijedi i za automobilizam. Svoju inovativnu snagu doživljavamo na trkačkoj stazi, pokazujemo hrabrost u traženju novih puteva i oduševljavamo vlasnike automobila sportskim performansama" kaže Oliver Blume, predsjednik Izvršnog odbora tvrtke Porsche AG. "Pored našeg učešća na Svjetskom prvenstvu Formule E, sada činimo sljedeći veliki korak naprijed na području električne mobilnosti. Konceptna studija je naša vizija potpuno električnog automobilizma za kupce. Mission R je oličenje svega onoga što čini Porsche jakim: performanse, dizajn i održivost."

Korisnički automobilizam uživa visok nivo poštovanja u Porsche-u. Od početka Porsche Carrera Cup Deutschland prije 31 godinu, proizvođač sportskih automobila proizveo je i isporučio više od 4,400 Cup automobila iz Weissacha. Širom svijeta se ukupno održava 30 utrka Porsche automobila na osnovu ovih pouzdanih trkaćih automobila visokih performansi. Najnovija verzija utrke 911 GT3 Cup je predstavljena tek na početku ovogodišnje sezone 2021 u automobilizmu, a temelji se na generaciji modela 992. Porsche Mission R daje naznaku kako bi mogla izgledati budućnost utrka Porsche automobila sa potpuno električnim automobilima.

Automobil sa pogonom na sva četiri točka koji isporučuje nešto manje od 1,100 KS u kvalifikacionom režimu ubrzava od 0 do 100 km/h za manje od 2,5 sekunde. Maksimalna brzina: preko 300 km/h. Na trkaćoj stazi električni trkač postiže iste performanse u toku kruga kao i trenutni Porsche 911 GT3 Cup. Zahvaljujući novoprojektovanim elektromotorima i baterijskim ćelijama - svi opremljeni inovativnim direktnim hlađenjem ulja - konceptna studija Porsche Mission R daje konstantnu izlaznu snagu od 500 kW (680 KS) u trkačkom režimu. Uklonjeno je takozvano smanjenje vrijednosti, odnosno smanjenje izlazne snage baterije zbog temperaturnih uvjeta. Elektromotor snage do 320 kW (435 KS) pokreće prednju osovinu, dok se maksimalno 480 kW (653 KS) isporučuje na stražnju osovinu. Zahvaljujući naprednoj 900-voltnoj tehnologiji i Porsche Turbo punjenju, dobra 15-minutna pauza od utrke je sve što je potrebno za punjenje baterije od 5 do 80 posto SoC-a (stanje napunjenosti). Punjenje se može odvijati do 340 kW. Mission R također ima daljnji razvoj Porsche - ove aktivne aerodinamike (PAA) sa sistemom za smanjenje otpora (DRS) na prednjem dijelu i stražnjem krilu. Sastoji se od tri žaluzine u svakom od dva bočna otvora za zrak na prednjem dijelu, kao i od podesivog dvodijelnog stražnjeg krila.

Osim inovativnog koncepta električnog pogona na baterije, karoserija konceptnog automobila takođe se fokusira na smanjenje CO2 i održivosti: uglavnom je izrađen od plastike ojačane prirodnim vlaknima (NFRP), čiji je osnovni materijal izrađen od lanenih vlakana dobivenih u poljoprivredi. Ovaj ekološki materijal se koristi i za prednji spojler, difuzor i bočne obloge. NFRP se naširoko koristi u unutrašnjosti automobila Mission R, poput panela unutrašnjih vrata, stražnje pregrade i sjedišta.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza