Poslana prva telepatska poruka na svijetu

06.09.2014. 09:55 / Izvor: eKapija.ba
Poslana prva telepatska poruka na svijetu

Ekipa medicinskih eksperata uspjela je da prvi put telepatskim putem prenese informaciju između dvije osobe na udaljenosti većoj od 8.000 kilometara.

Ekipa medicinskih eksperata uspjela je da prvi put telepatskim putem prenese informaciju između dvije osobe na udaljenosti većoj od 8.000 kilometara. Poruka je poslana iz Indije u Francusku bez korištenja invazivne hirirugije na testnim subjektima. 

U studiji su učestvovale četiri osobe starosti od 28 do 50 godina. Mozak jedne osobe koja je slala poruku, bio je povezan sa kompjuterom dok su ostali primali poruku.

Prvi učesnik se nalazio u Indiji i pokazane su mu riječi prevedene u binarni sistem, pa je morao da predvidi aktivnosti za svaki dio informacija. Naprimjer, mogli su pomjeriti svoje ruke za 1 ili noge za 0. Tehnika poznata kao elektroencefalogrija, koja snima signale mozga izvana, korištena je za snimanje misli kao odlaznih poruka koje potom šalje putem interneta. S druge strane, elketromagnetna indukcija korištena je da stimulira vizuelni korteks mozga iz vana i prosljeđuje signal uspješno ostaloj trojici učesnika u Francuskoj.

''Željeli smo saznati da li pojedinac može da komunicira direktno između dvije osobe čitajući moždane aktivnosti jedne osobe drugoj i to na velikoj fizičkoj udaljenosti iskorištavanjem postojećih komunikacijskih puteva. To je naravno internet i postavlja se pitanje da li možemo razviti eksperiment koji bi prevazišao govor i tipkanje preko interneta i uspostaviti direktnu komunikaciju mozak-mozak između dva subjekta koja su fizički udaljena slično udaljenosti između Indije i Francuske'', rekao je Alvaro Paskal Leone, jedan od autora studije.

U istraživačkoj ekipi učestvovali su istraživači sa Harvarda i eksperti iz Francuske i Španije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza