Poziv na Biennale Centra za zeleni dizajn u Mostaru

30.09.2019. 13:52 / Izvor: Akta.ba
Poziv na Biennale Centra za zeleni dizajn u Mostaru

Grad Mostar i je godine domaćin trećeg po redu International Green Design Biennalea.

Grad Mostar i je godine domaćin trećeg po redu International Green Design Biennalea.

Svečano otvaranje 3. International Green Design Biennalea održat će se u srijedu, 2. listopada 2019. godine u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača, s početkom u 18:00 sati.

U pripremi ovogodišnjeg Biennala, i u suradnji pri planiranju nastavka projekta SGDC, kroz razgovor sa prof. dr. Elmom Durmišević uporedili smo našu poziciju u smjeru postizanja ciljeva održivog razvoja sa Nizozemskom i razgovarali smo o nizu malih i velikih promjena koje su jednostavne i efikasne i koje osiguravaju ispunjenje osnovnih ciljeva održivog razvoja.

Razmatrajući svoju poziciju i obveze prema održivom razvoju Hercegovine, REDAH je prepoznao potrebne primjenjive mjere u Hercegovini i radi na uspostavljanju dugotrajne suradnje sa ovom nizozemskom institucijom kako bi iz prve ruke dobio znanje i dobra iskustva u svim poljima održivog razvoja, a dio svih ovih nastojanja fokus je na lokalne zajednice Hercegovine kao nositelje aktivnosti razvoja.

"Centar je zamišljen kao jedna dinamična struktura koja bi trebala svake godine ustvari da se mijenja, da postaje pametnija i da u isto vrijeme bude jedna pokazna lokacija o tome na koji način možemo koristiti materijale na odgovoran način", kaže Elma Durmišević, predsjednica Fondacije Sarajevo Green Design.

Green Design Centar je internacionalni centar koji okuplja akademsku, kulturnu i gospodarstvenu zajednicu i bit će korišten kao platforma za inovacije i edukativne svrhe u graditeljstvu, povećanjem vrijednosti građevine, građevinskih materijala, proizvoda i komponenti za njihovo ponovno korištenje, u svrhu doprinosa povećanju komfora i kvaliteta življenja. 

Zamišljen je kao regionalni laboratorij održivog razvoja koji će razvijati nove koncepte dizajnaali i upravljanja u cilju smanjenja zagađenja, smanjenja količine otpada, razvoju zelene ekonomije, te postavljanju osnova za održivi razvoj i održivo upravljanje. 

Biennale Green Design Centar obradit će mnoštvo tema o kojima će govoriti eminentni svijetski stručnjaci u ovoj oblasti. 

Ovogodišnje teme bave se strategijama za kružno gospodarstvo u arhitekturi i izgradnji te dizajniranju zdravih i uključivih zelenih zgrada i gradova. Teme će obraditi dizajn, uključivost kulturnog kontinuiteta, zdrave materijale, digitalne platforme i politike, oblikovanje zelene boje, gradove i zgrade budućnosti. Te teme će se rješavati kroz glavna predavanja arhitekata, inženjera, kreatora politika i industrije koji dolaze iz 10 zemalja.

Nadalje, izazovi i mogućnosti budućih uključivih zelenih društava i gradova bit će razrađeni i predstavljeni kroz tri međunarodne radionice (u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru i Sveučilištem Džemal Bjedić), izložbama, Danima industrije (u suradnji s REDAH-om) i najava Nagrada Zelena arhitektura (u suradnji Udruženja arhitekata Bosne i Hercegovine) i otvaranje Zelenog centra za dizajn (u suradnji s Gradom Mostarom).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza