Pauza / KULTURA I FILM

Predstava "Bog, rat i ostalo" u srijedu na youtube kanalu SARTR-a

28.04.2020. 09:54 / Izvor: Akta.ba

Predstava "Bog, rat i ostalo" Jean - Claude Grumberga u režiji Aleša Kurta bit će prikazana sutra putem YouTube kanala Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a.

Predstava "Bog, rat i ostalo" premijeru je imala u SARTR-u 2007. godine.

Uloge su ostvarili Belma Lizde-Kurt, Žan Marolt, Snežana Alič, Sonja Goronja, Mirela Lambić, Sead Pandur i Maja Salkić, saopćeno je iz SARTR-a.

Dramaturgiju predstave potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović, scenografiju i kostim Amela Vilić, koreografiju i scenski pokret Branko Potočan, a muziku Robert Torre.

"Grumbergove tri jednočinke Miško, Rat i Mir i Job, različite po strukturi, u različitim periodima ispisane, različitog žanra, a u jednoj predstavi?! Začuđujuće, a opet nije kada se radi o teatru kojeg režira Aleš Kurt. Propitujući jezik teatra kroz apsurdnost i grotesknost situacije, alegorijsku sliku i ličnu Božju ispovijed, Kurt pokušava graditi takvu scensku sliku koja, razobličavajući licemjernost svijeta i zloćudnost ljudske namjere i htijenja, propituje savjest svakoga, bio on na sceni ili u publici", kazala je Dubravka Zrnčić Kulenović.

Emitovanjem ove predstave s početkom u 18 sati SARTR se prisjeća sjajnih, a prerano preminulih Žana Marolta i Amele Vilić, navodi se u saopćenju SARTR-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza