Predstavljanje dokumentarnog filma "Koliko visoko je nebo" i u Kaknju

16.02.2011. 15:39 / Izvor: eKapija.ba
Predstavljanje dokumentarnog filma 'Koliko visoko je nebo' i u Kaknju

Zahvaljujući inicijativi i podršci općinskog načelnika Mensura Jašarspahića Surija građani Kaknja će imati priliku da u ponedjeljak, 21. februara 2011., u 12.45 h u kino sali Doma kulture Kakanj pogledaju dokumentarni film "Koliko visoko je nebo" ratnog snimatelja Sulejmana Mulaomerovića. Iz D&H Agency napominju da je ulaz besplatan.

Projekcija filma je namijenjena prvenstveno za učenike kakanjskih srednjih i osnovnih škola, kao i za sve zainteresirane građane. "Koliko visoko je nebo" je važan dokument za bosanskohercegovačku historiju, on je istinita priča o ljudskoj hrabrosti, o borbi za život i običnim ljudima. U filmu su korišteni autentični snimci Mulaomerovića, inače dugodišnjeg snimatelja TVBiH, koje je napravio kao prvi ratni snimatelj koji je u proljeće 1993. iz opkoljenog Sarajeva ušao u opkoljeno Goražde. Neposredno nakon njegovog drugog ranjavanja u Sarajevu 1993. godine, skupio je snage i hrabrosti, te je preko aerodromske piste i Grepka pješke stigao do Goražda. Materijal korišten u filmu sadrži i snimke koji do sada nikada nisu korišteni.

Ranjavan više puta kao ratni snimatelj, Mulaomerović je vidio ljude i rat očima koje svijet gledaju srcem i kroz kameru. U Goraždu upoznaje i snima ljekare, jednog posebnog novinara, borce, izbjeglice, djecu, starce, jednostavno ljude. Njihove se sudbine prepliću i ponovo susreću u filmu "Koliko visoko je nebo".

Režiju potpisuje Ismet Lisica, scenario Melina Kamerić, muziku Colin Janz iz Kanade, produkcija D&H Agency iz Sarajeva u koprodukciji sa BHT 1 i Omanovic Production iz Švedske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza