Predstavnici INZ-a o unaprijeđenju koncepta "Jedno Zdravlje" u Banjoj Luci

05.07.2018. 12:56 / Izvor: Akta.ba
Predstavnici INZ-a o unaprijeđenju koncepta 'Jedno Zdravlje' u Banjoj Luci

Koncept "Jedno zdravlje" podrazumjeva sveobuhvatnu brigu o zdravlju čovjeka, onog što jede, ali i zdravlju životinja i bilja kojeg konzumiramo.

Ministarstvo civilnih poslova BiH uokviru projekta "Jačanje kapaciteta za nadzor i odgovor na avijarnu i pandemijsku influencu u BiH", organizirao je u Banjoj Luci simpozij "One Health" (Jedno zdravlje). Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica na ovom skupu predstavljali su dr. Muhamed Gladan, rukovoditelj Veterinarskog zavoda INZ-a i dr. Fatima Bašić, načelnica Službe za epidemiologiju INZ.

Skupu su se odazvali predstavnici federalnog Ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Kancelarije za veterinarstvo BiH, Ureda WHO - Svjetske zdravstvene organizacije u BIH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Instituta za javno zdravlje RS, Zavoda za javno zdravstvo svih kantona u Federaciji, te Odjelom za zdravstvo  i ostale usluge Distrikta Brčko. Projekat implementira Ministarstvo civilnih poslova BiH u saradnji sa entitetskim ministarstvima i uredima u oba bh. entiteta, kao partnerima na projektu.

Cilj Projekta je jačanje kapaciteta za nadzor i odgovor kroz obuku osoblja, nabavku laboratorijske i medicinske opreme, te uspostavljanje dobrih praksi u svim sektorima u dodiru sa avijarnom i pandemijskom influencom. Imprementacija je omogućena novčanom donacijom Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Skup u Banjoj Luci je iskorišten da bi se predstavio koncept "One Health" (Jedno Zdravlje), načini njegove primjene u BiH, te benifiti za zdravstveni sistem koji se mogu time ostvariti. Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, kako ističe dr. Gladan, odavno implementira ovaj princip, kroz spajanje Veterinarskog i Zavoda za javno zdravstvo, kojima se od ljeta ove godine priključuje i Zavod za zaštitu bilja (u formiranju).

"Koncept "Jedno zdravlje" podrazumjeva sveobuhvatnu brigu o zdravlju čovjeka, onog što jede, ali i zdravlju životinja i bilja kojeg konzumiramo, jer je poznata i na više načina potvrđena značajna povezanost i uzročno-posljedična veza između bilja i hrane koju konzumiraju životinje, sa svim što čovjek unosi u sebe, kao i okruženjem u kojem živi", kazao je dr. Gladan.

Na ovim područjima sve češći su naučni i stručni skupovi na kojima zajedno učestvuju veterinari i ljekari, jer se samo jedinstvenim i usaglašenim principom brige o zdravlju bilja, životinja i ljudi može postići kvalitet života i zdravlja. Ponosno ističemo da je zenički Institut za zdravlje i sigurnost hrane pionir u implementaciji ovog koncepta u BIH i regionu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza