Predstavom "Tobija" zatvoreno "Mostarsko ljeto 2020"

29.08.2020. 09:57 / Izvor: Akta.ba
Predstavom 'Tobija' zatvoreno 'Mostarsko ljeto 2020'

Naredni susreti zakazani su za ljeto 2021. godine.

Kulturna manifestacija "Mostarsko ljeto 2020" koja je započela 17. jula ove godine zatvorena je sinoć u Pozorištu lutaka Mostar izvedbom predstave "Tobija" Zdeneka Floriana, u režiji Marija Drmača, nastaloj u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo. U predstavi igraju Belma Lizde Kurt i Mario Drmač.

"Ovom predstavom, prije svega, želim da na neki način vratim duh lutkarstva, ono lutkarstvo što je nekada bilo i lutkarstvo koje sada prerasta u neku potpuno drugu vrstu umjetnosti. Zapravo, lutkarstvo tu stoji, ali poprima sadržaje i elemete cirkusa i potpuno drugog muzičkog oblika i sadržaja. Tako da je ova predstava isprepletena i sa lutkarskim momentima i sa nekom paravanskom 'mooving' igrom, koja je onako paravanski, hajmo reći, prepoznatljiva iz nekog starog vremena, ali je upakovana u jedan džezerski muzički štimung", istakao je o predstavi režiser i glumac Mario Drmač.

Tobija je priča o malom jazavčaru koji nezadovoljan svojim izgledom ide u zoološki vrt kako bi tražio savjete od ostalih životinja. Kada pokuša sastaviti novo biće po savjetu egocentričnih savjetnika – životinja koje je posjetio, on shvati da mu je ipak najbolje ostati jazavčar Tobija.

"Naravno, poruka je najbolje je biti ono što jesi, prestanimo biti i tražiti da smo drugačiji i da želimo biti ovaki ili onaki, da imamo ovo ili ono. Mislim da danas živimo u takvom vremenu gdje smo filovani sa programom i sadržajem kako na TV-u tako i na ostalim medijima. Svi nekako žele da izgledaju slično, drugačije pa često znamo vidjeti i muškarce i žene iste, više ne liče na ljude, liče na vanzemaljce, ali se pune i filuju sa nekom potpuno drugom vrstom steroida. Kod nas je priča upravo preko životinja, prestanimo željeti biti žirafa, kad si ti pas poseban, divi se slonu, ali ne moraš imati surlu kao slon, jer ti si pas i pas ne može imati surlu itd. Znači preko bajke do onih današnjih informacija. Djeca su to sigurno prepoznala, a svakako na prvom mjestu je lutkarstvo, na drugom mjestu je sama tema i ideja koju predstava nudi i jedna lijepa muzička zabava", naglasio je Drmač.

Predstava "Tobija" premijerno je odigrana u martu mjesecu ove godine, tako da je ovo prva izvedba ove predstave u Mostaru.

"Ovo je mlada predstava pred kojom je sigurno jedna velika budućnost. Lijepo je da je Pozorište mladih u Sarajevu nastavilo tradiciju i njegovanje lutkarske umjetnosti i nadam se da ćemo u budućnosti raditi dosta lijepe i kreativne predstave za djecu" , kazao je Drmač.

U trajanju od nešto više od mjesec dana "Mostarsko ljeto 2020" pružilo je jako kvalitetan i bogat sadržaj, tačnije 26 različitih sadržaja od toga 12 izložbi fotografija i likovnih radova, pet predstava, pet promocija knjige, te četiri koncerta.

Svi sadržaji održani su u skladu sa svim mjerama i naredbama Kriznog štaba FBiH koje su na snazi.

"Zahvaljujemo svim posjetiocima i učesnicima na dolasku, razumijevanju i poštivanju preporuka. Također, zahvaljujemo generalnom sponzoru Ministarstvu obrazovanja, kulture, nauke i sporta HNK, te sponzorima Gradu Mostaru i kompaniji BH Telecom na podršci pri realizaciji ovogodišnjeg 'Mostarskog ljeta'", saopšteno je.

Naredni susreti zakazani su za ljeto 2021. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza