Preminula glumica Mira Furlan u 65. godini

22.01.2021. 08:06 / Izvor: Agencije
Preminula glumica Mira Furlan u 65. godini

Poznata filmska i kazališna glumica Mira Furlan preminula je u 65. godini, objavljeno je na njezinom Twitter nalogu.

Poznata filmska i kazališna glumica Mira Furlan preminula je u 65. godini, objavljeno je na njezinom Twitter nalogu.

Ona je preminula u srijedu, 20. siječnja, ali vijest je danas objavljena.

Vijest je potvrdio i njezin prijatelj, autor američke znanstveno-fantastične serije "Babylon 5" Michael Straczynski, u kojoj je Furlan glumila veleposlanicu Minbari Delenn.

On je dodao i da je već neko vrijeme znao da joj se zdravstveno stanje pogoršalo, ali da su se nadali najboljem.

"Noć je velike tuge, jer je naša prijateljica pošla putem gdje je ne možemo dostići. Ali kao i kod svih stvari, vremenom ćemo je sustići i vjerujem da će imati mnogo priča i mnogo novih uloga da podijeli sa svemirom", objavio je Straczynski, prenosi Tanjug.

Mira Furlan je rođena u Zagrebu 1955. godine.

Glumila je u brojnim jugoslovenskim filmovima, a tokom devedesetih godina svoju karijeru je nastavila u Sjedinjenim Državama, gdje je, između ostalog, glumila u poznatim TV serijama Vavilon 5 i Izgubljeni.

Kao članica Hrvatskog narodnog kazališta igrala u mnogim filmovima. Jedan od njih je bio i Otac na službenom putu (1985) Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu. Osamdesetih godina kratko je nastupala za rok-bend La Cinema. Zapamćene su uloge u filmovima Kiklop (1982) Antuna Vrdoljaka, U raljama života (1984) i Za sreću je potrebno troje (1986) Rajka Grlića i u filmu Lepota poroka (1986) Živka Nikolića.

Krajem 1991. godine Mira Furlan i njen suprug emigrirali su iz SFRJ kako bi izbegli političke pritiske i etničke tenzije koji su ih pratili zbog krize u kojoj se bivša država nalazila. Godine 2002. vratila se posle 11 godina u Hrvatsku da bi igrala glavnu ulogu u predstavi Rade Šerbedžije. Suprug joj je filmski reditelj Goran Gajić koji je, između ostalog, režirao i Sofoklovu Antigonu. Režirao je i epizodu Vavilona 5 u kojoj je Furlanova glumila. U zadnje vrijeme glumila je i u srpskim filmovima i serijama (Diši duboko, Turneja i Vratiće se rode). U Los Anđelesu snimila je muzički album "Songs From Movies That Have Never Been Made" (Pesme iz filmova koji nikad nisu snimljeni). Igrala je lik Danijele Ruso u ABC-ovoj televizijskoj seriji Izgubljeni. Povremeno je pisala kolumnu u splitskom magazinu Feral tribjun.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza