Prof. nutricionista Karić: Novi potrošački trendovi zdrave prehrane

27.06.2017. 13:29 / Izvor: Akta.ba
Prof. nutricionista Karić: Novi potrošački trendovi zdrave prehrane

Za nepuna tri mjeseca prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo utrostručila je prodaju Visokoproteinskog hljeba

Za nepuna tri mjeseca prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo utrostručila je prodaju Visokoproteinskog hljeba, a to ukazuje na nove potrošačke trendove zdrave i kvalitetne prehrane. Naime, Visokoproteinski hljeb proizveden je od sojinog brašna i pšeničnih mekinja, sa sjemenkama lana, susama, suncokreta, zobenih i ječmenih pahuljica.

Prof. nutricionista Suada Karić kaže da BiH spada u zemlje koje su, prema potrošnji hljeba, iznad zemalja sličnog standarda. Hljeb je osnovna i svakodnevna namirnica u ishrani stanovništva BiH, tako da poboljšanja nutritivnih svojstava imaju veliki značaj za zdravlje potrošača.

"Raduje me što povećanom konzumacijom proteinskog hljeba potrošači pokazuju kako smo nacija koja brine o svom zdravlju. S druge strane, kompanija Klas iskazuje svoju društvenu odgovornost - brine o zdravlju svojih potrošača razvijanjem zdravih i kvalitetnih prehrambenih proizvoda, kakav je Visokoproteinski hljeb.

Mekinje i sjemenke obezbjeđuju ovom hljebu značajne količine biološki aktivnih nutrijenata vitamina i mineralnih materija. Prehrambena vlakna ovaj hljeb čine vrlo značajnim za zdravlje probavnog trakta i crijeva, ubrzavaju varenje hrane i iskorištavanje nutrijenata, hrane dobre bakterije koje su značajne za zdravlje crijeva. Nezasićene masne kiseline omega-3 čuvari su našeg srca, djeluju protuupalno, utječu na zdravlje mozga", kaže prof. nutricionista Suada Karić.

Proteinski hljeb je idealan za sportiste, vegetarijance i sve koji žele reducirati količinu unesenih ugljikohidrata i zdravije se hraniti.

"Samo tri kriške ovog hljeba mogu zadovoljiti 30 posto dnevne potrebe za proteinima, i 20 posto ukupne potrebe za vlaknima. Visokoproteinski hljeb ima nisku energetsku vrijednost, jer ne sadrži dodatne šećere. Bogat je izvor i omega-3 masnih kiselina, pa ima još značajniji utjecaj na zdravlje. Ovaj hljeb trenutno distribuiramo na područja Sarajeva i Mostara, a plan nam je da ga plasiramo i na teritoriju cijele BiH", rekla je Samija Ćorić-Ljaljak, tehnolog u Odjelu razvoja prehrambene industrije Klas d.d. Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza