Proizvodi koji su nekada bili otpad, a svi ih koristimo

05.08.2020. 11:55 / Izvor: Index.hr
Proizvodi koji su nekada bili otpad, a svi ih koristimo

Otpad koji vidimo na površini čini svega 15 do 17 posto onoga što je dospjelo u more.

Na svijetu je proizvedeno čak 8,3 milijardi tona plastike, od čega oko 6,3 milijarde tona čini otpad. Problem zagađenja okoliša plastikom proizlazi iz činjenice da je jeftina i lako dostupna, a potrebno joj je čak oko 450 godina da se razgradi. Otpad koji vidimo na površini čini svega 15 do 17 posto onoga što je dospjelo u more.

Dijelovi automobila i dječjih igrališta

Velike su šanse da su neki dijelovi vašeg automobila napravljeni od recikliranih čepova i boca. Najčešće su to navlake za sjedala, dijelovi akumulatora i kotača, kao i sama unutrašnjost automobila. No iznenaditi bi vas mogla činjenica da su i neki elementi koje vidite na dječjim igralištima napravljeni od recikliranih boca mlijeka. Primjerice, tobogani, ljuljačke i slične stvari na igralištima.

Četkice za zube i sapuni

Četkica koju koristite možda je napravljena od reciklirane čaše jogurta. Točnije, njena drška, vrh četkice je ''nov''. Sve više svjetskih kompanija uvodi ovaj trend u proizvodnju četkica za zube zbog njihovog kompliciranog sastava koji je kasnije teško reciklirati.

Razlog zbog kojeg neki hoteli preferiraju kruti, a ne tekući sapun jest taj što se tekući sapuni puno teže razgrađuju pa ih neki hoteli zbog ekološke osviještenosti izbjegavaju. Drugi je pak razlog taj što se sapuni koje ste malo koristili mogu otopiti, sterilizirati i napraviti novi sapuni. Mnogi hotelski lanci primjenjuju ovu praksu, a nerijetko i ''nove sapune'' šalju u siromašne zemlje gdje se teže dolazi do higijenskih potrepština.

Zimske jakne i vreće za spavanje

Zimske jakne najčešće sadrže poliester koji se proizvodi od recikliranih plastičnih boca. Ono što bi vas moglo iznenaditi jest činjenica da za izradu jedne prosječne jakne treba čak 150 plastičnih boca.

Osim jakni, i punjenje vreća za spavanje izrađuje se od materijala nastalih recikliranjem plastičnih boca. Za razliku od zimske jakne, za jednu prosječnu vreću za spavanje potrebno je 114 boca.

Neke vrste pijeska za mačke napravljene su od recikliranog novinskog papira. Od recikliranih novina napravljena je i većina kartonskih spremnika za jaja.

Osim toga, jeste li znali da su sportski trofeji napravljeni od recikliranog stakla, kao i cigle koje sadrže komadiće recikliranog stakla?

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza