Projekt "ĆIRO-Staza svjetske baštine" povezuje kulturne i povijesne tradicije

05.12.2020. 09:41 / Izvor: Akta.ba
Projekt 'ĆIRO-Staza svjetske baštine' povezuje kulturne i povijesne tradicije

Ukupna vrijednost projekta je oko 370.000 eura, od čega je Evropska unija u okviru EU4Business projekta izdvojila više od 300.000 eura bespovratnih sredstava.

Tokom 2020. godine, pandemija koronavirusa teško je pogodila sve privredne grane, a naročito sektor turizma, kako u svijetu, tako i Bosni i Hercegovini. U cilju revitalizacije ovog sektora, a naročito promocije lokalnog turizma i turizma na otvorenom, Evropska unija je u okviru EU4Business podržala projekt „ĆIRO – Staza svjetske baštine“, sa ciljem povećanja broja posjetitelja i poboljšanja lokalnog gospodarstva, kroz kreiranje i uvezivanje sadržaja i ponude duž biciklističke staze otvorene dužinom stare željezničke pruge koja je povezivala Stolac, Ravno, Čapljinu i Mostar.

Kroz projekat koji će trajati 18 mjeseci planirano je proširenje turističke ponude Hercegovine, područja bogatog kulturnog, povijesnog i vjerskog naslijeđa, područja autentičnih priča i zanimljivih činjenica.

Ukupna vrijednost projekta je oko 370.000 eura, od čega je Evropska unija u okviru EU4Business projekta izdvojila više od 300.000 eura bespovratnih sredstava. 

Projekat provode Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu – REDAH, grad Čapljina, općine Stolac i Ravno, te turistička agencija Kula Turist iz Počitelja, a krajnji korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća, turoperatori, turističke organizacije, udruge, lokalni hoteli, moteli restorani i sportski klubovi. 

Prema riječima Ivice Sivrića, vršitelja dužnosti direktora REDAH-a svi partneri u ovom projektu svjesni su potencijala biciklističke staze ĆIRO, ali i ovog sektora turizma koji iz godine u godinu postaje sve značajniji: "Cilj je stvoriti prepoznatljivu destinaciju u BiH, kroz povezivanje bogate kulturne i povijesne tradicije sa gastronomskim i avanturističkim sadržajima, koji će privući posjetitelje i nuditi jedinstven doživljaj. Svi obrtnici, poduzeća i pojedinci koji se uključe u lanac vrijednosti na Ćiri, imat će koristi od ključnih aktivnosti projekta, poput izrade studije izvodljivosti i razvoja marketinške strategije, izrade promotivnih materijala i web stranice, poboljšanje infrastrukture i organiziranje promotivne biciklističke rute, te niza drugih aktivnosti koje će ih povezati i promovirati. To će rezultirati novim turističkim proizvodima, podizanjem kvalitete usluga, otvaranje novih radnih mjesta, te povećanje prihoda“, istaknuo je Sivrić. 

EU4Business, s ciljem jačanja ekonomije BiH, potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business financira Evropska unija sa 15 miliona eura i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 miliona eura. EU4Business zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Foto: Hercegovina bike

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza