Pronađeni ostaci tri masakrirana muškarca stari 1.500 godina

20.06.2018. 13:58 / Izvor: SRNA
Pronađeni ostaci tri masakrirana muškarca stari 1.500 godina

Ostaci tri muškarca stari oko 1.500 godina sa odsječenim nogama i razbijenim lobanjama pronađeni su tokom arheoloških radova.

Ostaci tri muškarca stari oko 1.500 godina sa odsječenim nogama i razbijenim lobanjama pronađeni su tokom arheoloških radova u Kembridžširu, u istočnoj Engleskoj.

Ostaci dvojice muškaraca bez nogu postavljeni su pod pravim uglom jedan naspram drugog na području koje je u davna vremena bilo neka vrsta deponije, a ostaci trećeg muškarca pronađeni su u obližnjem rimskom bunaru.

Arheolozi ne znaju zašto su ovim ljudima odsječeni udovi, ali se vjeruje da su prije smrti mučeni i masakrirani.

Kao jedna od teorija razmatra se sujevjerje, odnosno strah da bi mogli da ustanu iz mrtvih i napadaju žive, pa su im zato odstranjeni udovi, piše "Daily mail".

Arheolozi vjeruju da su ovi ljudi vjerovatno živjeli u periodu između 42. i 410. godine nove ere, moguće u vrijeme rimske invazije Britanije u doba cara Klaudija.

Ostaci su pronađeni na arheološkoj lokaciji u blizini mjesta izgradnje autoputa A14, između Kembridža i Hantingdona, rekla je Kasija Gdaniec, arheolog oblasnog savjeta Kembridža.

Tim od 250 arheologa radi na ovom auto-putu, vrijednom 1,5 milijardi funti, a radi se na obnovi dionice od 34 kilometra.

Arheolozi kažu da nije poznato da li su ovi muškarci, za koje se vjeruje da su živjeli u doba kasnog Rima ili ranog saksonskog perioda, bili živi kada su masakrirani.

Kod ostataka dva tijela nedostajale su noge, a kod ostataka muškarca pronađenog u bunaru nedostaje donji dio tijela od struka.

Arheološka lokacija pokriva površinu od oko 350 hektara, a vjeruje se da je cijelo područje bilo mjesto rimskog vojnog kampa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza