Prva canicross utrka (trčanje sa psima) na planini Vilenica

06.05.2021. 07:44 / Izvor: Akta.ba
Prva canicross utrka (trčanje sa psima) na planini Vilenica

Motiv pokretanja utrke je uspomena na jednog malog psa koji nažalost svoju utrku nikad neće istrčati...

Prva canicross utrka (trčanje sa psima) "Kirina staza" bit će održana na planini Vilenica nadomak Travnika i Novog Travnika u nedjelju 30. maja.

Ova utrka duga 7 kilometara prolazi prekrasnim prirodnim ambijentom bogatim zanimljivim potocima i šumskim putevima, a za razliku od sličnih utrka ne sadržava dijelove koji se trče asfaltom.

U okviru utrke planirane su i popratne aktivnosti koje podrazumijevaju različite radionice, degustaciju autohtone domaće hrane, canihike i planinarske ture te druženje ljubitelja pasa i prirode. Prijave za utrku i uplate simbolične startnine otvorene su do 20. maja na www.gb3.ba/timing/.

"Motiv pokretanja utrke je uspomena na jednog malog psa koji nažalost svoju utrku nikad neće istrčati, ali i popularizacija ovog divnog sporta i ponuda drugačije perspektive druženje vlasnika sa njihovim psima", istakao je organizator utrke i osnivač udruženja New Experience Travnik, Oliver Jović.

Kako bi sve proteklo u najboljem redu, organizatori utrke će osigurati medicinsku i veterinarsku pomoć, parking mjesto i prijevoz do mjesta utrke. Svi učesnici u startnom paketu dobit će unikatne dizajnerske majicu sa logom utrke, finišersku medalju, broj, okrepu, ručak te sponzorske poklone.

Canicross je sportska disciplina koja je postala popularna početkom milenija, a prvo svjetsko prvenstvo održano je 2003. godine. Ovaj sport nastao je spontano u nordijskim zemljama iz treninga sportskih pasa koji zimi vuku zaprege, a održavaju kondiciju tokom čitave godine, odnosno i onda kada nema snijega, saopćio je tim "Kirina staza".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza