Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Prvi Dan žena obilježen 28. februara 1909.

08.03.2014. 09:57 / Izvor: Fena

Međunarodni dan žena obilježava se 8. marta godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. U Bosni i Hercegovini 8. mart će biti obilježen nizom manifestacija.

Prvi Dan žena je obilježen 28. februara 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20- stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. 

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. marta 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Protesti 8. marta događali su se i slijedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. 

Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila Međunarodni dan žena na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Slijedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Ti događaji su koincidirali s požarom u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, nakon koga su slabe mjere sigurnosti na radu okrivljene za veliki broj žrtava. 

U početku Prvog svjetskog rata žene širom Evrope su 8. marta 1913. održale demonstracije za mir.

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadij ruske revolucije. Nakon oktobarske revolucije, boljševička feminstkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da 8. mart postane državni praznik, te se tokom sovjetskog razdoblja koristio za obilježavanje "herojstva radnica".

Međutim, u mnogim komunističkim državama taj je praznik izgubio svoju ideološku osnovu i postao prilika muškarcima za iskazivanje ljubavi i poštovanja prema pripadnicama suprotnog spola, posluživši kao svojevrsni amalgam Majčinog dana i Valentinova u zapadnim državama.

U nekadašnjoj Čehoslovačkoj se Dan žena za vrijeme komunističkog režima pretvorio u parodiju, te je ukinut nakon baršunaste revolucije. U Mađarskoj je, pak, običaj poklanjanja cvijeća ženama zadržao i nakon pada komunizma.

U zapadnom svijetu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom. 

Majčin dana se kao blagdan u čast majki i majčinstva obilježava u tim zemljama svake druge nedjelje u maju. 

Godine 1975., koja je proglašena Međunarodnim danom žena, UN su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena.

Danas mnoge organizacije u svijetu obilježavaju Međunarodni dan žena, a neke se nastoje izboriti da postane državnim praznikom u kojima to još nije slučaj.

U Bosni i Hercegovini Međunarodni dan žena - 8. mart bit će obilježen nizom manifestacija.

Međunarodni dan žena u glavnom gradu BiH danas se obilježava prvim osmomartovskim pohodom žena na najviši vrh Trebevića.

Jutros  su u 8 sati iz Sarajeva  krenule učesnici pohoda autobusima do podnožja Trebevića. S lokaliteta Brus više od 100 žena započet će pješačenje do  najvišeg vrha na Trebeviću.

Fondacija CURE će upriličiti osmomartovski marš od Katedrale s Trga fra Grge Martića do Trga djece Sarajeva.  

Fondacija osmomartovskim maršem želi podsjetiti građane i građanke BiH na istinske vrijednosti 8. marta, ali i skrenuti pažnju na stvarni položaj žena u bh. društvu.

Naglašavaju da žene u BiH još nemaju punu ravnopravnost u političkom, javnom i privatnom životu dodajući da implementacija zakona koji se tiču ženskih ljudskih prava ostaje samo na papiru, a BiH nema adekvatnih mjera za praćenja implementacije zakona i rezolucija kojih je potpisnica. 

Gender centar Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji s Poljoprivrednim zavodom Unsko- sanskog kantona, povodom obilježavanja 8. marta, Međunarodnog dana žena, danas će dodijeliti osam plastenika za nezaposlene i socijalno ugrožene žene u ruralnim sredinama ovog kantona. 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza