Pauza / KULTURA I FILM

Prvi "Film Forum Banjaluka" 29. i 30. novembra na tvrđavi Kastel

27.11.2018. 08:37 / Izvor: Akta.ba

Dvodnevna konferencija "Film Forum Banjaluka" posvećena razvoju filmske industrije u Bosni i Hercegovini, kao i njenih ekonomskih i turističkih potencijala, održaće se 29. i 30. novembra, u Kamenoj kući tvrđave Kastel u Banjaluci.

Ovaj jedinstveni događaj ugostiće afimirnisane filmske profesionalce iz regiona koji su ostvarili međunarodne karijere, a sastojaće se od pet panela i tri radionice sa studentima.

Konferencija će, pored stručnjaka iz oblasti filma, okupiti i mnogobrojne predstavnike vlasti, javnih institucija i civilnog sektora, kao i studente, ali i ljubitelje sedme umjetnosti.

Producent u Vizart Filmu Zoran Galić istakao je da je "Film Forum Banjaluka" pokrenut u cilju sticanja novih iskustava i poboljšanju uslova za filmske radnike i filmsku produkciju kod nas

"Posljednjih dvadeset godina svjedoci smo velikih promjena u načinu finansiranja, proizvodnje i distribucije filmova u Evropi i ovom konferencijom želim da to iskustvo novog pristupa predstavimo filmskim autorima i producentima iz Banjaluke i BiH. Vjerujem da će nova poznastva proizvesti nove koprodukcije i da ćemo kroz ‘Film Forum Banjaluka’ pokrenuti ovu važnu granu kreativne industrije", istakao je Galić.

Program "Film Forum Banjaluka" predstaviće četiri panela koji će obuhvatiti teme: filmski fondovi, dokumentarni film, prvi film i alternativna distribucija. Tokom dva dana foruma, paralelno sa panelima, održavaće se i radionice sa mladim filmskim autorima, glumcima i producentima na teme izazova i mogućnosti prilikom produkcije dokumentarnih filmova i kastinga.

Ovaj segment programa će činiti: Timka Grin – "Teoretski i praktično do uspješne audicije", Boris Mitić – "Kako snimiti Ništa?", Amra Bakšić Čamo – "Krv i znoj produkcije niskobudžetnog filma". Konferenciju "Film Forum Banjaluka" organizuju produkcijska kuća Vizart Film i Desk Kreativna Evropa BiH. Već sada vlada veliko interesovanje učesnika za ovaj događaj.

Svi zainteresovani učesnici se mogu prijaviti putem zvanične stranice, gdje mogu pronaći više informacija o programu događaja, temama, predavačima i panelistima. Prijave su besplatne, a broj mjesta je ograničen.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza