Pauza / KULTURA I FILM

Prvi muzej bikinija otvara se u Njemačkoj

03.07.2020. 09:51 / Izvor: HINA

Bikiniji Marilyn Monroe, Scarlett Johansson i bezbrojni drugi koji su pripadali slavnim osobama dobit će novi dom u gradu na jugozapadu Njemačke koji se prozvao glavnim gradom kupaćih kostima.

U Bad Rappenauu smještenom između Frankfurta i Stuttgarta, prvi svjetski muzej bikinija otvara se u nedjelju 5. srpnja, na svjetski dan bikinija. "Muzej umjetnosti bikinija" usmjerit će se na povijest kupaćih kostima i promjenu dizajna od 1870. do danas.

Od oko 1200 izložaka na 1500 četvornih metara zvijezde postave su 12 od 16 izvornih dvodjelnih bikinija koje je dizajnirao 5. srpnja 1946. tvorac bikinija Louis Reard. Predviđajući šok koji će taj modni iskorak izazvati dizajner ga je nazvao Bikini po otočju na kojemu je te godine testirana atomska bomba.

Kustosi muzej kažu da priča o bikiniju nije samo priča o modi i plaži nego i o uhićenjima, skandalima i postupnoj emancipaciji žena. Muzej predstavlja kupališne običaje sve do Srednjeg vijeka. Osim velikog broja bikinija posjetiteljima će biti na raspolaganju multimedijalne izložbe, umjetnika djela i stare reklame za bikinije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza