Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Psi bi mogli da pomognu u liječenju šizofrenije i autizma

26.04.2018. 10:55 / Izvor: Akta.ba

Snažna veza između psa i čovjeka mogla bi da posluži kao terapija u liječenju teških poremećaja poput šizofrenije i autizma.

Švedski naučnici, u studiji objavljenoj u naučnom časopisu Evropske unije – "Horajzon", usredotočili su se na proučavanje oksitocina, hemikalije poznate kao "hormon ljubavi", koju luče i psi i ljudi.

Taj hormon odgovoran je za jačanje "društvenih" veza među ljudima i životinjama, i izuzetno je važan posrednik u vezi između psa i čovjeka, piše Pet Magazine.

Istraživači su sproveli eksperiment tokom koga su nekim psima na njušku prskali oksitocin, a drugima običnu vodu, poslije čega su im dali da rješavaju zadatke. Psi sa oksitocinom brže su tražili pomoć vlasnika od onih kojima su njuške bile isprskane običnom vodom.

Naučnici smatraju da bi davanje oksitocina ljudima sa psihološkim poremećajima imalo terapeutski efekat.

Karakteristika autizma i šizofrenije jeste ta da oboljela osoba ne traži pomoć od drugih, dok bi uzimanje tog hormona pomoglo u uspostavljanju bolje komunikacije i podstaklo traženje pomoći.

PODIJELI:

TAGOVI:

#autizam

#šizofrenija

#pas

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza