Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Računalo prošlo Turingov test, ljudi su mislili da je to tinejdžer

09.06.2014. 13:20 / Izvor: 24sata

Znanstvenici su uspjeli napraviti super računalo  koje može toliko dobro sudjelovati u razgovoru da je ljude uvjerio da razgovaraju s tinejdžerom.

To je i prvi put da je neki program uspio proći Turingov test, 65 godina stari eksperiment u kojem ljudski ispitivač ne može biti siguran razgovara li s čovjekom ili strojem.

Test umjetne inteligencije osmislio je Alan Turing, a ispitivač prirodnim jezikom komunicira s čovjekom i strojem, a pritom se oboje moraju prikazivati ljudima. Ako sudac ne može sa sigurnošću reći priča li s računalom ili čovjekom, smatra se da je računalo prošlo test i prikazalo primjenu umjetne inteligencije.

Da bi uspješno prošlo test, za računalo se mora misliti da je čovjek više od 30 posto vremena, tijekom 5-minutnog razgovora.

Program koji su napravili znanstvenici zove se Eugene, i rezultat mu je bio 33 posto.

Eugene Goostman je simulirao 13-godišnjeg dječaka, koji je tvrdio da je iz ukrajinske Odese. Test je prošao ovog vikenda na 60. godišnjicu Turingove smrti. Eugene je nastao u Sankt Peterburgu u Rusiji i bio je među pet super računala koja su pokušala prevariti ljude.

"Naša glavna zamisao bila je da može tvrditi kako zna sve, ali zbog njegovih godina sasvim je razumljivo da to ne zna",  rekao je Vladimir Veselov, jedan od autora programa za Independent. Dodao je kako su puno vremena potrošili na razvoju njegove ličnosti.

"Neki će reći da su računala već prošla test. Riječi Turingov test već su primijenjene u sličnim natjecanjima diljem svijeta, no ovo je natjecanje uključivalo najviše simultanih usporedbi, neovisnu verifikaciju i neograničeni razgovor. Pravi Turingov test ne određuje unaprijed pitanja i teme razgovora. Stoga s ponosom možemo tvrditi da je ove nedjelje prvi put računalo prošlo Turingov test",  navodi se u izjavi profesora Kevina Warvicka.

Warwick dodaje da test ima i implikacije na današnje društvo, jer računalo koje može prevariti čovjeka da misli kako je to njemu netko blizak, je dodatan poziv na oprez od cyber kriminala. Ovakav test je bitan alat u borbi protiv te prijetnje. Bitno je razumjeti kako online komunikacija može utjecati na ljude tako da ih se prevari da je nešto istina, iako nije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza