Rajčica štiti kožu
Jela koja sadrže rajčicu bi mogla postati novo oruđe u borbi protiv bora i opeklina prouzročenih pretjeranim sunčanjem, vjeruju britanski znanstvenici.
Istraživači sa sveučilišta u Manchesteru i Newcastleu su utvrdili da dodatna konzumacija jela koja sadrže rajčicu može znatno popraviti zaštitu kože od štetnih ultraljubičastih zraka.
Oštećenja prouzročena ovim zrakama mogu dovesti do preranog starenja, pa čak i raka kože.
Znanstvenici pozitivan utjecaj rajčice objašnjavaju prisutnošću antioksidansa likopena čija se razina kuhanjem dodatno povećava.
Likopen je već u ranijim studijama povezan s manjim rizikom za rak prostate.
Novi podaci pokazuju da tromjesečna prehrana s povećanim unosom rajčice može za trećinu povećati razinu zaštite kože od opeklina prouzročenih pretjeranim sunčanjem, što odgovara učinku kreme za sunčanje s malim zaštitnim faktorom.
Također je uočeno da povećani unos rajčice dovodi do povećanja razine prokolagena, molekule koja održava strukturu i čvrstoću kože.
PLIVAzdravlje
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.