Pauza

Rajčica štiti kožu

29.04.2008. 13:13 / Izvor: eKapija.ba

Jela koja sadrže rajčicu bi mogla postati novo oruđe u borbi protiv bora i opeklina prouzročenih pretjeranim sunčanjem, vjeruju britanski znanstvenici.

Istraživači sa sveučilišta u Manchesteru i Newcastleu su utvrdili da dodatna konzumacija jela koja sadrže rajčicu može znatno popraviti zaštitu kože od štetnih ultraljubičastih zraka.

Oštećenja prouzročena ovim zrakama mogu dovesti do preranog starenja, pa čak i raka kože.

Znanstvenici pozitivan utjecaj rajčice objašnjavaju prisutnošću antioksidansa likopena čija se razina kuhanjem dodatno povećava.

Likopen je već u ranijim studijama povezan s manjim rizikom za rak prostate.

Novi podaci pokazuju da tromjesečna prehrana s povećanim unosom rajčice može za trećinu povećati razinu zaštite kože od opeklina prouzročenih pretjeranim sunčanjem, što odgovara učinku kreme za sunčanje s malim zaštitnim faktorom.

Također je uočeno da povećani unos rajčice dovodi do povećanja razine prokolagena, molekule koja održava strukturu i čvrstoću kože.

PLIVAzdravlje

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza