RAK reagovao povodom isključenja programa Nova BH iz programske ponude

16.01.2020. 11:23 / Izvor: Akta.ba
RAK reagovao povodom isključenja programa Nova BH iz programske ponude

Agencija apeluje na sve zainteresovane strane koje koriste medijski prostor za vođenje poslovnih kampanja da vode računa o interesu krajnjih korisnika.

Slijedom brojnih poziva i upita krajnjih korisnika u vezi sa isključenjem programa Nova BH iz programske ponude pojedinih kablovskih distributera, u cilju tačnog informisanja javnosti, Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) obavještava o sljedećem:

Pravilima Agencije je propisana obaveza kablovskih distributera da u svoju ponudu uvrste i sve TV stanice koje emituju zemaljskim putem u zoni mreže kablovskog distributera. Međutim, od ove obaveze je moguće izuzimanje u slučaju kada sama TV stanica ne dopušta distribuciju svog programa ili zahtijeva naknadu, što je slučaj sa programom Nova BH.

Kablovski/IPTV operateri samostalno sastavljaju programsku ponudu TV kanala, domaćih i stranih, koju nude u svojim sistemima u zavisnosti od komercijalnih interesa i poslovne politike firme, a povećanje pretplate za korištenje usluga je stvar poslovne politike kablovskih/IPTV operatera.

Agencija apeluje na sve zainteresovane strane koje koriste medijski prostor za vođenje poslovnih kampanja da vode računa o interesu krajnjih korisnika, koji kao pretplatnici njihovih usluga treba da imaju pravo na tačnu i blagovremenu informaciju, kao i na medije, da ne plasiraju dezinformacije u kojima se pominje „porez” i „oporezivanje” koje navodno uvode kablovski operateri, niti da u taj kontekst dovode Regulatornu agenciju za komunikacije. Poreze ne uvode privatne kompanije, već ih kao instrument javnih prihoda, propisuje država i njeni nadležni organi.

Na kraju, Agencija poziva relevantne institucije da provođenjem nadležnosti, u saradnji sa Agencijom, omoguće razvoj tržišta kablovske distribucije u Bosni i Hercegovini u skladu sa principima transparentnosti, pravične konkurentnosti i poštovanja obaveza autorskih i srodnih prava, a u najboljem interesu krajnjih korisnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza