Razija Mujanović u FIBA Kući slavnih?

18.11.2013. 09:59 / Izvor: Oslobođenje
Razija Mujanović u FIBA Kući slavnih?

Početkom mjeseca (5. novembra) navršilo se pet godina od posljednje službene utakmice naše najbolje sportistkinje u historiji, čime je ispunjen prvi uslov za njenu nominaciju u FIBA Hall of Fame. Drugi uslov je da je nominuje nacionalni savez, član FIBA.

Razija Raza Mujanović najbolja je bh. i ex-jugoslovenska, ali i jedna od najboljih evropskih košarkašica svih vremena. Početkom mjeseca (5. novembra) navršilo se pet godina od posljednje službene utakmice naše najbolje sportistkinje u historiji, čime je ispunjen prvi uslov za njenu nominaciju u Kuću slavnih Međunarodne košarkaške federacije (FIBA Hall of Fame). Drugi uslov je da je nominuje nacionalni savez, član FIBA, piše Oslobođenje.ba.

Ova igračica, koja je četiri puta osvajala klupske titule prvaka Starog kontinenta sa tri različita kluba (jedan od njih je i tuzlansko Jedinstvo), igrala u WNBA i u Brazilu, svakako je zaslužila podršku od našeg saveza. A njen prijem u Kuću slavnih bio bi promocija i košarke u BiH, ali i same države. Zbog toga bi bilo dobro da KSBiH pošalje zvaničnu nominaciju.

"Njena blistava karijera nije bila posuta ružama, vrlo često je bila osporavana, i to ne samo otkad je kao djevojčica došla u Tuzlu iz rodnih Ratkovića nego i kasnije, kada je već bila dokazan igrač, reprezentativka i najbolja igračica Jugoslavije. Njenu sjajnu igru su pravdali visinom i dominacijom pod košem, zaboravljajući da je ona kao tinejdžerka već igrala za reprezentaciju Jugoslavije, da je sa 21 godinom, neka se niko ne ljuti, sama donijela u Tuzlu titulu prvaka Evrope, a reprezentaciju Jugoslavije dovela do srebra na OI u Seulu (1988), Svjetskom prvenstvu (1990) i Evropskom prvenstvu (1987. i 1991). Koliko je značila tadašnjoj reprezentaciji, ilustruje Evropsko prvenstvo 1989. godine, kada je reprezentacija, bez Raze, otputovala sa puno očekivanja, a vratila se bez medalje. Kako to nama obično priliči, i tada za Razu priznanje nikako nije dolazilo odavde, tek kada je otišla vani, dobila je zaslužena priznanja i birana je tri puta za najbolju igračicu Evrope (1991, 1994, 1995), iako je to objektivno bila već i nekoliko godina ranije", kaže Damir Bećirović, urednik portala BH Basket.

Raza je ispisala i najsvjetlije stranice naše košarke, zlato sa Mediteranskih igara u Francuskoj ostaje za sva vremena. Iako su neki pokušali da je diskredituju u godinama nakon toga, njen povratak u reprezentaciju 2007, sa četrdeset godina, i izboreni plasman u A diviziju jasno govori o njenom osjećaju pripadnosti Bosni i Hercegovini.

"Učinimo svi zajedno da naša Razija Raza Mujanović bude nominirana i da uđe u FIBA Kuću slavnih, jer nikome nije više mjesto tamo nego njoj", ističe Bećirović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza