Ribar, naftaš, pa milijarder: Još jedan bogataš koji poklanja svoj novac

03.05.2017. 09:52 / Izvor: BIZLife
Ribar, naftaš, pa milijarder: Još jedan bogataš koji poklanja svoj novac

Rokke nikada nije završio srednju školu ni fakultet, a pritom pati od disleksije.

Norvežanin Kjell Inge Rokke bio je ribar prije nego što se obogatio na naftnoj industriji, a njegovo se bogatstvo procjenjuje na 2 milijarde dolara.

Rokke je sada odlučio da se pridruži drugim milijarderima s dobročiniteljskim aktivnostima, kao što su Bill Gates, Warren Buffet i Mark Zuckerberg, te je obećao da će podijeliti veći dio svog novca, kako javlja BBC.

Za početak, norveški bogataš najavio je da će finansirati istraživački brod koji će uklanjati plastične otpatke iz okeana. Brod će imati 30 članova posade, s prostorom za do 60 naučnika i laboratorije. Ovo plovilo će iz mora uklanjati dnevno do pet tona plastike, koju će topiti, a cijeli projekt će se odvijati u partnerstvu s WWF-om (World Wildlife Fund).

Nina Jensen iz WWF-a prokomentarisala je da su njeni stavovi o naftnim istraživanjima „vrlo daleko“ od Roekeovog gledišta te da će nastaviti preispitivati njegove stavove kad god se ne budu slagali, ali je isto tako dodala da je vrlo uzbuđena zbog pokretanja projekta istraživačkog broda, kojem se obavezao norveški bogataš.

"Nisam još nikada do sada čula za sličnu obavezu", rekla je kako prenosi BBC.

Kjell Inge Rokke i njegova supruga već vode fond koji daje stipendije postdiplomcima, a nije poznato u koje će još svrhe darovati svoj novac. Rokke nikada nije završio srednju školu ni fakultet, a pritom pati od disleksije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza