Rijedak portret sultanije Hurem na dražbi prodan za 174.000 dolara

29.10.2021. 12:54 / Izvor: N1 Zagreb
portret sultanije Hurem

Rijedak portret sultanije Hurem potječe s kraja 16. i početka 17. stoljeća, a stručnjaci su procijenili da bi mogla postići između 137.000 i 343.000 dolara.

U sklopu dražbe koju je organizirala ugledna britanska kuća Sotheby's, održane u Londonu pod nazivom "Umjetnost islamskog svijeta i Indije", našlo se i ulje na platnu koje prikazuje sultaniju Hurem, suprugu osmanskoga sultana Sulejmana, a prodano je za 173.000 dolara.

Rijedak portret sultanije Hurem potječe s kraja 16. i početka 17. stoljeća, a stručnjaci su procijenili da bi mogla postići između 137.000 i 343.000 dolara.

Sultan Sulejman I., koji se na vlasti održao punih 46 godina, bio je jedan od najvećih sultana koji su ikada vladali Osmanskim Carstvom.

Na istoku je bio poznat kao "Zakonodavac" zbog pravedne uprave nad golemim carstvom koje se protezalo do Perzijskog zaljeva.

Hurem, koju zapadni svijet pamti kao Rokselanu, bila je porijeklom iz današnje zapadne Ukrajine, a nakon što je ušla u harem sultana Sulejmana ubrzo je postala njegova miljenica.

Sultan je najprije prekršio pravilo dopustivši joj da mu rodi četiri sina, a potom ga je prekršio ponovno oženivši je.

Sultanija je bila vrlo utjecajna, ne samo kao Sulejmanova supruga, već mu je bila od pomoći i u upravljanju carstvom.

Dok je Sulejman bio odsutan zbog osvajanja i svojih putovanja, ona ga je u pismima izvještavala o zbivanjima u glavnome gradu.

Ne treba zaboraviti ni da je bila angažirana na izdvajanju golemih sredstava za arhitekturu i dobrotvorne zaklade, uključujući i neke u Jeruzalemu.

Na aukciji su, među ostalim ponuđene i metalne rukotvorine iz 13. stoljeća, dva para dijamantnih i smaragdnih naočala iz razdoblja vladavine dinastije Mogul (16. i 17. stoljeće), pozlaćeni Kur"an, nekoliko astronomskih instrumenata, iranske minijature, perzijski tepih "Polonaise" i pločice iznik, poznate po motivima tirkizne i crvene boje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza