Rijeka Una- Smaragdna dolina idealna za odmor i rekreaciju

28.02.2020. 11:18 / Izvor: SRNA
Rijeka Una- Smaragdna dolina idealna za odmor i rekreaciju

Poznato je da se na području Kostajnice odvijao živ trgovački saobraćaj još u doba Rimljana.

Rijeka Una u opštini Kostajnica pruža mogućnost za različite sportsko-rekreativne aktivnosti kao što su kupanje, ribolov, vožnja čamcima, a posebno je atraktivna tokom ljetnih mjeseci kada njenu obalu preplavi mnoštvo kupača, izletnika i ribolovaca.

Sudeći po tragovima i dokumentima iz prošlosti, područje na kojem se danas nalazi opština Kostajnica oduvijek je bilo naseljeno. O tome svjedoče ostaci praistorijskih naselja, vodovoda iz doba Rimljana i nekoliko srednjovjekovnih lokaliteta.

Poznato je da se na području Kostajnice odvijao živ trgovački saobraćaj još u doba Rimljana. Imena naselja iz tog doba nisu poznata, ali je sigurno da ih je bilo dosta.

Rimski vojnici su, prema legendi, dali i ime rijeci koja protiče ovim krajem, a koja je zasigurno bila značajan faktor za podizanje naselja.

Legenda kaže da je, odmarajući od bitke na obali rijeke, zadivljen njenom ljepotom, jedan od vojnika uzviknuo "Una!" što znači jedna ili jedina. Ova rijeka tako se zove i jednako očarava i danas.

Direktor Turističke organizacije opštine Kostajnica Branka Kukrika rekla je Srni da ukupna dužina vodotoka Une na području ove lokalne zajednice iznosi 14 kilometara.

U pogledu reljefa, ravničarski dio, odnosno dolina Une, zauzima četvrtinu teritorije opštine, dok je preostali dio teritorije brdovito-brežuljkasti.

U ovom dijelu Una ima obilježje mirnije nizinsko-panonske rijeke, a posebna je zbog specifičnih geoloških i hidroloških pojava, izuzetne biološke raznovrsnosti i smaragdno zelene boje vode.

"Dolina Une je poznata po pojavama velikih masa sedre, a posebnu vrijednost čini čak 39 vrsta ribe, što ju svrstava u red naših najbogatijih rijeka. Specifični su i neponovljivi pejzaži – mnogi sedreni oblici, brzaci, vodopadi, ade i riječna jezera, neraskidiva obalna vegetacija i naselja uz rijeku, što ovaj kraj čini jedinstvenim", navela je Kukrika.

Prema njenim riječima, ova rijeka pruža mogućnost za različite sportsko-rekreativne aktivnosti kao što su kupanje, ribolov, vožnja čamcima, a posebno je atraktivna tokom ljetnih mjeseci kada njenu obalu preplavi mnoštvo kupača, izletnika i ribolovaca.

U proljećnim i jesenjim danima česta je pojava guste magle dolinom rijeke Une, pa je poznata i pjesma iz ovog kraja "Što se ono gusta magla pokraj Une spustila, Kostajnicu, milo mjesto i nas dvoje prekrila…"

Kukrika je rekla da je područje kostajničke opštine bogato izvorima pitke vode, potočićima i rječicama.

FENOMEN MRIJESTILIŠTA RJEČICE STRIGAVA

Ona kaže da je jedna od većih pritoka Une rječica Strigova, a veza ova dva vodotoka je zanimljiva zbog jedinstvenog fenomena mrijesta ribe škobalj, poznate i kao podust.

"Rječica Strigova ulijeva se u rijeku Unu u selu Mrakodol, gdje je ovaj fenomen vidljiv. Svake godine početkom aprila škobalj u velikom broju pliva iz rijeka Sane i Save u rijeku Unu, a zatim u Strigovu kako bi se mrijestila u njenom koritu. Tu ostaje desetak dana, a onda se kroz Unu vraća u Sanu i Savu, dok jedan dio ostaje i u Uni. Zahvaljujući ovom fenomenu, Strigova je jedino prirodno mrijestilište ribe u regionu. Pored ribe škobalj, u ovoj rječici se mrijeste i mladica i klen", pojasnila je Kukrika.

Ona je dodala da je Una, pored mnogih vrsta bijele ribe mrene, plotice, klena, amura, šarana, podusta, zekica i peša, bogata i salmonidima somom, smuđom, štukom, mladicom i bucovom.

Bogatstvo ribljeg fonda pruža mogućnost za razvoj sportskog ribolova, jer je rijeka pogodna za ribolovne discipline "lov ribe udicom na plovak" i "varaličarenje", a izgradnjom ribarske kuće na kupalištu "Plandište" napravljen je prvi korak u unapređenju turističke infrastrukture za razvoj ribolovnog turizma.

"U Kostajnici djeluje sportsko ribolovno udruženje `Mrena` koje svake godine krajem juna organizuje takmičenje `Lov ribe udicom na plovak` za sve kategorije. Ovo udruženje članovima i gostima svog ribolovnog područja pruža mogućnost ribarenja iz čamca u pratnji ribočuvara, uz dozvole za ribarenje. Ulovljeni primjerci mladice od 22 kilograma, soma od 47 kilograma i amura od osam kilograma su, svakako, podstrek za sve ljubitelje ribolova da se okušaju u ovom sportu na kostajničkom ribolovnom području", kaže Kukrika.

Na obali Une, osim manjih plaža i kupališta, postoji plaža i turističko-ugostiteljski objekat u privatnom vlasništvu "Piralo".

"Ova plaža raspolaže sa četiri identična bungalova koji su izgrađeni od prirodnog materijala, najvećim dijelom od drveta i izgledom se uklapaju se u prirodni ambijent, a gostima pružaju vrhunske uslove za boravak i smještaj", istakla je Kukrika.

Ona je dodala da se posljednjih godina uz rijeku Unu grade vikendice i uređuju privatna kupališta, a posebno tokom ljeta, primjetni su kampovi posjetioca koji dolaze iz većih gradskih sredina na odmor u smaragdnu dolinu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza