Pauza

Riješena stara zagonetka kako su Egipćani vozili kamene blokove za piramide

08.05.2014. 14:19 / Izvor: Dnevnik.hr

Znanstvenici su napokon riješili jednu od najvećih povijesnih zagonetki; kako su drevni Egipćani gradili piramide? Točnije, kako su robovi još 2000. godine prije Krista transportirali velike kamene blokove u Dolini kraljeva?

Fizičari su napokon pronašli rješenje koje ima samo dvije riječi – 'mokri pijesak'.

Prema pisanju Daily Mirrora, nizozemski su stručnjaci napokon dokučili da su Egipćani velike kamene blokove stavljali na saonice koje su vukle stotine robova, a pijesak kojim su vukli saonice polijevali su vodom. Eksperiment proveden na Sveučilištu u Amsterdamu pokazao je kako točno određena količina vode pijesak pretvara u tvrdu podlogu, a vučna sila koja bi bila potrebna za transport po suhom pijesku, na ovaj način se smanjuje i to dvostruko.

'Oslikani zid u grobnici u Djehutihotepu jasno pokazuje čovjeka koji stoji ispred saonica i polijeva vodu ispred njih', pojasnio je jedan od nizozemskih istraživača otkud im ideja da provedu eksperiment.

Njihovo otkriće moglo bi imati i suvremenu primjenu u poboljšanju transporta na zrnatim materijalima za koji se danas troši oko 10 posto ukupne energije

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza