Rijetke prirodne ljepote fočanskog kraja

19.11.2018. 08:27 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
Rijetke prirodne ljepote fočanskog kraja

Turistički radnici u Foči bilježe još jednu uspješnu turističku sezonu, a u Nacionalnom parku Sutjeska da je 2018. godina.

Turistički radnici u Foči bilježe još jednu uspješnu turističku sezonu, a u Nacionalnom parku Sutjeska da je 2018. godina, sa više od 100.000 posjeta, najuspješnija nakon rata. Ovakvi podaci ne iznenađuju jer turistima iz cijelog svijeta Foča je rijetke prirodne ljepote, od najdubljeg kanjona i jedine prašume u Evropi do pješčanih piramida, historijskih i kulturnih spomenika.

Više od 100.000 turista posjetilo je ove godine Foču i prošlo kroz Nacionalni park Sutjeska, a prema podacima iz uprave parka, polovina ih je upravo zbog spomenika učesnicima bitke na Sutjesci iz Drugog svjetskog rata i posjetila Tjentište.

Ljubitelji netaknute prirode, ali i raftinga i uzbuđenja na brzoj Tari i nešto mirnijoj Drini, uživali su u kampovima na Bastasima, mjestu između Foče i Šćepan Polja na granici sa Crnom Gorom. Kanjon Tare dug je 82 kilometra i najdublji je u Evropi, drugi u svijetu, odmah nakon Velikog kanjona u Koloradu. Rijeka je duga oko 140 kilometara‚ a najljepših 40 pripadaju Bosni i Hercegovini.

"Bio sam i na Rajni, i na Mozelu, i na Majni. Živim pored reke, na Tisi, blizu sam Dunava, obišao sam pola sveta i mogu reći da mi je ovo mesto jedno od top pet mesta – čist vazduh, čista voda. Obožavam što smo dobili, recimo, kamp pored reke. To sam i tražio, da čujem reku kako žubori", kaže Emilio Stojanovski iz Bečeja u Vojvodini.

Adrenalinski spustovi niz Taru i Drinu privlače raftere od SAD do Australije. Rafting centar „Drina – Tara“ jedan je od osam u Bastasima čiji je ukupni kapacitet oko 1.000 gostiju dnevno. Rafting ture duge su 25 i 42 kilometra, dok je najduža, od Đurđevića Tare do Bastaha, duga 100 kilometara i vozi se u tri etape.

"Osim raftinga radimo izlete, džip safari, na Zelengoru, radimo posjet Trnovačkog jezera, Orlovačkog jezera, džip safari na Prijevor, Nacionalni park Sutjeska, prašuma Peručica, Kamenik na rijeci Hrčavki, na posjedu Tjentišta", ističe organizator raftinga u RC „Drina – Tara“, Milorad Milutinović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza