Sa Fedijem savladajte osnove salvetnog dekupaž tehnike

18.01.2018. 12:45 / Izvor: Akta.ba
Sa Fedijem savladajte osnove salvetnog dekupaž tehnike

Fedi će vam približiti ovu ehniku dekupaža i skrenuće vam pažnju na sve ključne momente i na sva mjesta koja mogu biti kamen spoticanja.

Ova tehnika je danas možda najpopularnija. Papirne salvete sa raznim motivima i dezenima, jarkih boja, obezbeđuju savršene rezultate, tj. impresivan dizajn vašeg projekta. Idealan su materijal za dekupaž – jeftine su, tanke, jakih i jasnih boja, pa će zbog toga predmet dekorisan njima izgledati kao da ste ga oslikali. Naročito su popularne kod ljudi koji tek počinju da se bave dekupažom, jer se dekupaž za početnike uglavnom svodi na bojenje bilo kakvih predmeta u bijelo i lijepljenje salveta preko. Imajući sve ovo u vidu, Fedi će vam približiti ovu tehniku i skrenuće vam pažnju na sve ključne momente i na sva mjesta koja mogu biti kamen spoticanja.

1) Predmet farbamoti bijelom akrilnom bojom

Pošto je salveta tanka, neophodno je da je lijepimo na svijetlu podlogu kako bi se motiv sa nje najbolje istakao. To ne mora biti uvek bijela boja. Možete premazati nekom drugom bojom, i to je uglavnom boja koja se nalazi na pozadini salvete, oko motiva. Najčešće je to bež, svjetložuta, svjetlosiva, svjetloroze i sl. Izbor je na vama, ali za početnike je najbolje da rade na bijeloj podlozi, tako što će na nju zalijepiti izolovan motiv. Treba valjano pripremiti predmet, obojiti ga nekoliko puta, išmirglati i sl.

2) Izdvojiti gornji sloj salvete

Sve papirne salvete imaju više slojeva. Mi koristimo samo gornji sloj, na kome je odštampan motiv. Dakle, treba pažljivo izlistati slojeve i razdvojiti ih, uzeti gornji sloj – jako jednostavna radnja, koja ne može poći po zlu.

3) Priprema motiva za lijepljenje

Može se koristiti cijela salveta, što je teže i često zavisi od toga na kakvom se projektu radi, ili se mogu koristiti pojedinačni motivi koje možemo izrezati makazama, a zatim iščupkati pomoću mokre četkice. Ako iščupkamo salvetu, dobijamo prirodniji izgled kada se zalijepi, jer nam se motiv mnogo lakše stapa sa podlogom. To je jednostavna radnja: samo se četkicom vlaži salveta, tj. dio salvete koji se nalazi do samog motiva, i prstima se čupka i skida višak salvete. Ne treba se deprimirati ako se zahvati i djelić samog motiva, to je čak i dobro, jer je rezultat ponovo bolje stapanje sa podlogom.

4) Lijepimo salvetu

Ljepilo je vrlo važna stvar. Možemo koristiti običan drvofiks ili specijalano ljepilo za dekupaž. Svejedno koji da koristimo, oni su bijele boje, ali nakon sušenja postaju providni. Ljepilo mažemo najprije na podlogu, zatim prislanjamo salvetu, vodeći računa da je ne pocjepamo, i prstima istiskujemo sav vazduh između podloge i nje. Kada se ljepilo osuši, preko motiva premazujemo jedan sloj ljepila kako bismo zaštitili salvetu. Ovde je naročito bitno da nam četkica bude mekana, znači ne od prirodne, već od sintetičke dlake, kako se ne bi pocijepala nježna salveta. Kada se osuši ljepilo, dobija se motiv punog intenziteta boja.

5) Lakiramo projekat

Ostaje da se još samo prelakira. Lakiranjem, pored toga što dobijamo dodatni sjaj, štitimo predmet od spoljašnjih uticaja i obezbjeđujemo dugotrajnost. Najidealnije bi bilo da prelakiramo dva puta, pri čemu vodimo računa o sušenju laka. Tek kad nam se potpuno osuši prvi sloj laka, možemo nanijeti drugi.

Nemojte se uzbuđivati ako vam ne uspije iz prve da zalijepite salvetu. To se dešava, dešavalo se i najvećim majstorima. Počnite od manjih motiva, pa kada savladate to, onda postavljajte sebi i veće izazove. Lijepljenje cijele salvete na predmet ostavite za sam kraj, jer zahtjeva dosta iskustva i vještine – ako počnete odatle, možete se obeshrabriti.

Zgodno je vježbati na nekom komadu drveta ili iverice. To se lako može naći u kući: npr. polica iz visećih delova koja se ne vidi: skinite je prefarbajte u bijelo i počnite svoj prvi dekupaž rad. Kada je ispunite, vratite je na mjesto i nađite nešto drugo, ili možda budete spremni za svoj prvi projekat.

Fedi doo vam je potpuna podrška jer kod njih možete naći sve što vam je potrebno da biste mogli da krenete sa svojim prvim dekupažom. Iz ponude bismo veliki izbor salveta za dekupaž, posjetite ih i uvjerite se sami.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza